Wykonanie
Była już wersja uboższa, bo bez sosu . Była też wersja z sosem
paprykowym . Obie były dukanowe. Tym razem wybrałam opcję nieco mniej dietetyczną, z innym sosem, ale równie smaczną :)Choć przyznam szczerze, że część
kurczaka nie zmieściła nam się do naczynia żaroodpornego, więc go obsmażyłam i dusiłam z odrobiną sosu, który został na patelni i okazał się lepszy. Połowę upieczonego
kurczaka razem z sosem, który został nam na drugi dzień też przełożyłam na patelnię i też był lepszy od zwykłego pieczonego. Tak że następnym razem przygotuję to danie w ogóle bez piekarnika, od razu na patelni :) Choć z piekarnika
kurczak jest delikatniejszy i niektórym taki może bardziej odpowiadać. Warto samemu sprawdzić obie wersje i wybrać dla siebie lepszą :)

składniki na 4 porcje:
kurczak:- 2 pojedyncze
piersi z kurczaka- 12 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej-
sól i
pieprz- suszony
tymianek i
oregano- słodka mielona
papryka- mielone
chili-
mąka do obtaczania+ wykałaczkisos
cebulowy:- 4 duże
cebule (u mnie białe i czerwone)- 1/2 szkl
oliwy- 2 szkl rosołu (drobiowego)- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprzPiersi kurczaka oczyścić, pokroić na 12 podłużnych kawałków. Każdy kawałek doprawić nie żałując przypraw, dość ciasno zawinąć w
boczek lub
szynkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w
mące i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na
oleju, żeby się zeszkliła. Zalać rosołem i dodać
masło. Doprawić
solą i
pieprzem, zalać sosem
mięso w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać ok. 40 minut w 160°C.

źródło: forum Cincin