ßßß
(South Beach, faza I)składniki na 4 porcje:- 4 pałki kurczaka- sól i pieprz- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki- 1/2 łyżeczki harissy w proszku- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 batat- 1/2 dużej białej cebuli- 1 średnia czerwona cebula- 1 średnia papryka- 1/2 średniej cukinii- 200g pieczarek- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku- 1 gałązka świeżego oregano- 1 gałązka świeżego rozmarynu- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka octu balsamicznegoSkórę z pałek kurczaka zdjąć lub ponakłuwać ostrym nożem.Natrzeć mieszanką oliwy, soli, pieprzu i mielonej papryki.Przykryć i odstawić do lodówki na noc.Słodkiego ziemniaka obrać i pokroić razem z papryką w średnią kostkę.Cebule i pieczarki pokroić w ćwiartki.Cukinii i czosnku nie obierać. Cukinię jedynie umyć i pokroić w dużą kostkę.Wymieszać warzywa z solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, świeżymi ziołami, łyżką oliwy i octem.Rozgrzać piekarnik do 170°C, duży kawałek rękawa do pieczenia rozłożyć na blasze.W środku ułożyć warzywa, a na nich mięso.Spiąć końce rękawa, wstawić do piekarnika i piec przez godzinę.Po godzinie delikatnie rozciąć rękaw na górze i dopiekać jeszcze 15 minut, żeby skórka kurczaka się zrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika, rozciąć rękaw na tyle, żeby można było wyjąć zawartość, ale zostawiając na dnie soki.Wyłożyć warzywa i mięso na talerze. Pozostały sos przelać do miseczki.Wyłowić upieczony czosnek i wycisnąć go do miseczki z sosem.Dokładnie wymieszać i podać jako sos do polewania. Ewentualnie można go trochę zredukować w rondelku.