ßßß
TOURTIÈREskładniki na foremkę o śr. 20cm (6-8 porcji)ciasto:- 1 3/4 szkl mąki- 1 łyżeczka soli- 6 łyżek (90g) zimnego masła pokrojonego w kostkę- 4-6 łyżek zimnej wodynadzienie:- 1 łyżka oleju- ok. 230g mielonej wołowiny- ok. 230g mielonej wieprzowiny- 1 średnia cebula- 2 ząbki czosnku- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dałam 3/4)- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 1)- sól i pieprz- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej (pominęłam)- 1/4 łyżeczki mielonych goździków- 1 szkl bulionu drobiowego lub wołowego- 1/4 - 1/2 szkl bułki tartej (u mnie wystarczyło 1/4)- 1 łyżka sosu Worchestershire (w oryginale go nie było)- 1 żółtko- 1 łyżeczka zimnej wodyCiasto: Mąkę, sól i masło umieścić w blenderze. Zmiksować do uzyskania czegoś na kształt kruszonki. Przełożyć do miski, dodać 4 łyżki zimnej wody i wyrobić jednolite ciasto. Może się okazać, że będzie potrzebna 1 lub 2 dodatkowe łyżki wody, ale lepiej nie dodawać więcej. Podzielić ciasto na 2 części (u mnie jedna odrobinę większa od drugiej), zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.Mięsne nadzienie: Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić mięso mielone, doprawić solą i pieprzem i rozdzielając kawałki mięsa, smażyć je do zbrązowienia - 8-10 minut. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula się zeszkli, wlać bulion i gotować 5-10 minut. Wmieszać w masę bułkę tartą - tyle, żeby wchłonęła płyn. Polecam spróbować i doprawić do smaku. Ja na tym etapie dodałam sos Worchestershire. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Rozgrzać piekarnik do 175°C. Większą część ciasta rozwałkować tak, żeby pokryła dno i boki foremki. Wyłożyć nim foremkę. Wypełnić nadzieniem mięsnym, wyrównać powierzchnię, ewentualnie lekko ubić. Rozwałkować pozostałe ciasto i położyć na wierzchu. Połączyć ze sobą brzegi (na przykład widelcem). Na środku wyciąć niewielką dziurkę. Wymieszać żółtko z łyżką wody i posmarować mieszanką wierzch ciasta.Piec 25-30 minut lub do zezłocenia się wierzchu (u mnie 50 minut).
ź ródło: blog Cooking Melangery