ßßß Cookit - przepis na Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali

Warsztaty Galeo | Przepis na pierożki chinkali

nazwa

Wykonanie

« Bazylia w roli głównej! Konkurs
Kotleciki ryżowe z soczewicą »
W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo . Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku mojemu zdziwieniu, ugotowaliśmy, aż 12 różnych potraw! Przyznam, że po raz pierwszy spotkałam się z taką różnorodnością na warsztatach kulinarnych i obawiałam się czy wszystko zdążymy zrobić w jeden dzień…, a nie kilka godzin 😉 Jak widać na zdjęciach, udało się! Jeżeli chcecie wiedzieć co szczególnie mi smakowało, zajrzyjcie na dół wpisu – tam podaję, według mnie najsmaczniejszy przepis na pierożki chinkali
200 g mielonej wieprzowiny
200 g mielonej baraniny
200 g mielonej wołowiny
2 duże cebule
2 łyżki oleju
500 g mąki
2 szklanki ciepłej wody
50 g masła
pieprz
czosnek granulowany
natka pietruszki
sól
Krok 1
Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm.
Krok 3
Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 4
Po ugotowaniu jemy tak… aby w pierwszej kolejności wypić powstały rosół w środku każdego pierożka
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/04/warsztaty-galeo-przepis-na-pierozki-chinkali