Wykonanie
«
Bazylia w roli głównej! KonkursKotleciki
ryżowe z
soczewicą »W ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach
marki Galeo . Przygotowywaliśmy dania z
serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku mojemu zdziwieniu, ugotowaliśmy, aż 12 różnych potraw! Przyznam, że po raz pierwszy spotkałam się z taką różnorodnością na warsztatach kulinarnych i obawiałam się czy wszystko zdążymy zrobić w jeden dzień…, a nie kilka godzin 😉 Jak widać na zdjęciach, udało się! Jeżeli chcecie wiedzieć co szczególnie mi smakowało, zajrzyjcie na dół wpisu – tam podaję, według mnie najsmaczniejszy przepis na pierożki chinkali


















200 g mielonej
wieprzowiny200 g mielonej
baraniny200 g mielonej
wołowiny2 duże
cebule2 łyżki
oleju500 g
mąki2 szklanki ciepłej
wody50 g
masłapieprzczosnek granulowany
natka pietruszkisólKrok 1Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i dodajemy do
mięsa. Doprawiamy
pieprzem,
solą, dodajemy
natkę pietruszki oraz szczyptę
czosnku. Wlewamy do całości szklankę
wody (można także użyć
bulionu) i dokładnie mieszamy.Krok 2Z
mąki, szklanki ciepłej
wody i roztopionego
masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm.Krok 3Z
mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia na wierzch.Krok 4Po ugotowaniu jemy tak… aby w pierwszej kolejności wypić powstały rosół w środku każdego pierożka