ßßß

















200 g mielonej wieprzowiny200 g mielonej baraniny200 g mielonej wołowiny2 duże cebule2 łyżki oleju500 g mąki2 szklanki ciepłej wody50 g masłapieprzczosnek granulowanynatka pietruszkisólKrok 1Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy.Krok 2Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm.Krok 3Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia na wierzch.Krok 4Po ugotowaniu jemy tak… aby w pierwszej kolejności wypić powstały rosół w środku każdego pierożka