Wykonanie
Słyszysz "tourtière", myslisz "co to jest?", prawda? Miałam dokładnie tak samo, jak szukałam kanadyjskich smakołyków. A to prosty placek z ciekawym, mięsnym nadzieniem. Trochę jak pasztet, tylko inaczej doprawiony. Zaskakująco dużo
daje tu
cynamon. Przyznaję, że trochę spodziewałam się, że będzie smakować jak
mięsny piernik, ale na szczęście nie ;)Całość jest zdecydowanie lepsza następnego dnia, jak się trochę przegryzie.

TOURTIÈREskładniki na foremkę o śr. 20cm (6-8 porcji)ciasto:- 1 3/4 szkl
mąki- 1 łyżeczka
soli- 6 łyżek (90g) zimnego
masła pokrojonego w kostkę- 4-6 łyżek zimnej
wodynadzienie:- 1 łyżka
oleju- ok. 230g mielonej
wołowiny- ok. 230g mielonej
wieprzowiny- 1 średnia
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego (dałam 3/4)- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu (dałam 1)-
sól i
pieprz- 1 łyżka świeżej
natki pietruszki, posiekanej (pominęłam)- 1/4 łyżeczki mielonych
goździków- 1 szkl
bulionu drobiowego lub wołowego- 1/4 - 1/2 szkl
bułki tartej (u mnie wystarczyło 1/4)- 1 łyżka
sosu Worchestershire (w oryginale go nie było)- 1
żółtko- 1 łyżeczka zimnej
wodyCiasto:
Mąkę,
sól i
masło umieścić w blenderze. Zmiksować do uzyskania czegoś na kształt kruszonki. Przełożyć do miski, dodać 4 łyżki zimnej
wody i wyrobić jednolite ciasto. Może się okazać, że będzie potrzebna 1 lub 2 dodatkowe łyżki
wody, ale lepiej nie dodawać więcej. Podzielić ciasto na 2 części (u mnie jedna odrobinę większa od drugiej), zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Mięsne nadzienie: Rozgrzać
olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić
mięso mielone, doprawić
solą i
pieprzem i rozdzielając kawałki
mięsa, smażyć je do zbrązowienia - 8-10 minut. Dodać posiekaną
cebulę,
czosnek i
przyprawy. Jak
cebula się zeszkli, wlać
bulion i gotować 5-10 minut. Wmieszać w masę
bułkę tartą - tyle, żeby wchłonęła płyn. Polecam spróbować i doprawić do smaku. Ja na tym etapie dodałam
sos Worchestershire. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Rozgrzać piekarnik do 175°C. Większą część ciasta rozwałkować tak, żeby pokryła dno i boki foremki. Wyłożyć nim foremkę. Wypełnić nadzieniem mięsnym, wyrównać powierzchnię, ewentualnie lekko ubić. Rozwałkować pozostałe ciasto i położyć na wierzchu. Połączyć ze sobą brzegi (na przykład widelcem). Na środku wyciąć niewielką dziurkę. Wymieszać
żółtko z łyżką
wody i posmarować mieszanką wierzch ciasta.Piec 25-30 minut lub do zezłocenia się wierzchu (u mnie 50 minut).

ź ródło: blog Cooking Melangery