ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

Przymierzałam się do niego od dawna, bo widziałam je w różnych wersjach na wielu blogach, ale nie do końca wierzyłam w to, że tej cukinii nie czuć. W weekend dostałam wielką cukinię prosto z ogródka i musiałam to w końcu sprawdzić :) Przerabiając trochę przepis Imienniczki, spróbowałam. Rzeczywiście, nikt nie wyczuł nawet delikatnego posmaku warzywa. Za to wszyscy się cieszą, że ciasto jest wilgotne :) A smakuje mega :) I jest odporne na kryzysy ;) trochę ponad 10 minut przed końcem pieczenia wyłączyli mi prąd, a mam elektryczny piekarnik. Mniej więcej 15 minut później z duszą na ramieniu wyciągałam ciasto i wkładałam patyczek. Cieszyłam się jak dziecko, gdy wyciągnęłam suchy, bo prądu jeszcze długo nie było ;)
składniki na tortownicę o śr. 24cm:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru (trzcinowego)
- 1/4 szkl mleka (dałam sojowe, bo otworzyłam i muszę zużyć :P)
- 1 szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy K-3 (skład: cynamon, kardamon, imbir)
- 1/2 szkl kakao
- 2 1/2 szkl startej na tarce cukinii
- 1 op (100g) orzechów (u mnie nerkowce)
+ łyżka oleju do wysmarowania tortownicy
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawami i kakao. Cały czas mieszając masę jajeczną, dodawać po trochu olej i mąkę z dodatkami. Wmieszać startą cukinię. Na koniec delikatnie, już łyżką wmieszać orzechy.
Tortownicę wysmarować olejem. Można podsypać mąką lub bułką tartą czy otrębami, ale nie trzeba. Przelać ciasto do tortownicy. Wstawić na 1h do piekarnika nagrzanego do 180°C
Wydrukuj przepis (plik pdf)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/08/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html