Wykonanie
Ciasto przygotowane na studencką pseudo wigilię.Piernik czy korzenny "murzynek"? Sporom w tym temacie nie było końca, ale jeśli bardziej liczycie na smak prawdziwego piernika to będziecie nieco zawiedzeni, tak jak ja.Źródło.
Składniki :(Poniżej proporcje na keksówkę lub mniejszą blaszkę, ja robiłam z 1 , 5 porcji- na dużą blachę ciasta)3 szkl. przesianej
mąki pszennej1/2 szkl.
cukruszklanka
mleka3 łyżki powideł (np.
śliwkowych)3 łyżki
kakao3
jajka1/2 szklanki
olejułyżeczka
przyprawy do piernikówłyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą pianę. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo powidła,
mleko,
olej,
mąkę wymieszaną z
sodą,
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnia, pieczemy ok.45min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.Wystudzone ciasto polałam rozpuszczoną
czekoladą mleczną (2 tabliczki) i posypałam
płatkami migdałowymi.