Wykonanie
Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę.
Razy dwa.Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni
kiełbaskami,
karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery,
piersi z kurczaka i
kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie
pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam
mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do
mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną
sałatką, jest
pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek
czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami
czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie
dajcie znać, jak wyszło.Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...
Bułki czosnkowe
Składniki:(na 8 sztuk)350 ml
mleka6 ząbków
czosnku500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli11 g
suszonych drożdży1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka suszonego
tymianku3 łyżki
oliwy z oliwekdodatkowo:3 łyżki
wodyCzosnek przecisnąć przez praskę, dodać do
mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić -
mleko ma być letnie, nie gorące.
Mąkę wymieszać z
solą,
drożdżami i
ziołami. Wlać
mleko i
oliwę, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną
bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa
razy, spryskać
wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty!