ßßß Cookit - przepis na Bułki czosnkowe - idealne na grilla

Bułki czosnkowe - idealne na grilla

nazwa

Wykonanie

Maj, sezon grillowy czas zacząć! Ja już go otworzyłam - w zeszłą niedzielę. Razy dwa.
Po urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!
Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło.
Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom...
Bułki czosnkowe
Składniki:
(na 8 sztuk)
350 ml mleka
6 ząbków czosnku
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
11 g suszonych drożdży
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
3 łyżki wody
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące.
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.
Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.
Piec w 220 st. C. przez 20 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...
Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty!
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/05/buki-czosnkowe-idealne-na-grilla.html