ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: ciabata - przepis bazowy

z cukrem pudrem: ciabata - przepis bazowy

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak chrupiące, jeszcze cieplutkie domowe pieczywko, prawda? :) Podany przepis jest recepturą "rozwojową", tzn można zrobić ją z ulubionej każdej mąki, orkiszowej, razowej żytniej, pełnoziarnistej. Możemy również dosypać ulubionych ziół, posiekanych oliwek czy suszonych pomidorów, słowem pełne szaleństwo i pełna dowolność :)))). Przepis uprościłam tak, by każdemu się udał :)
przepis na dwie sztuki:
450 gramów mąki pszennej (optymalnie chlebowej)
7 gramów suszonych drożdży instant
1 łyżeczka ( z małą górką) soli
1 szklanka wody w temperaturze ciała
1/4 szklanki mleka w temperaturze ciała
1 łyżka oliwy z oliwek
do posypania:
około 2 łyżek mąki pszennej (mogą być również otręby pszenne lub orkiszowe)
Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie i wlać oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę i mleko zagniatając elastyczne ciasto ( ciasto cudnie się gniecie). Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, nie zagniatać, tylko rozpłaszczyć dłońmi (absolutnie nie wałkiem) na owalny placek i przeciąć w środku tak, by powstały dwa mniej więcej jednakowe kawałki. Uformować je w podłużne bułki. Ułożyć na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 - 55 minut do ponownego napuszenia (ciasto już mocno nie wyrośnie). Po upływie wyżej wymienionego czasu posmarować je wodą ( w temperaturze pokojowej), posypać mąką (przy pomocy sitka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (funkcja góra - dół) i piec około 25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/08/ciabata-przepis-bazowy.html