Wykonanie
Nie ma to jak chrupiące, jeszcze cieplutkie domowe
pieczywko, prawda? :) Podany przepis jest recepturą "rozwojową", tzn można zrobić ją z ulubionej każdej
mąki, orkiszowej, razowej żytniej, pełnoziarnistej. Możemy również dosypać ulubionych
ziół, posiekanych
oliwek czy
suszonych pomidorów, słowem pełne szaleństwo i pełna dowolność :)))). Przepis uprościłam tak, by każdemu się udał :)

przepis na dwie sztuki:450 gramów
mąki pszennej (optymalnie chlebowej)7 gramów
suszonych drożdży instant1 łyżeczka ( z małą górką)
soli1 szklanka
wody w temperaturze ciała1/4 szklanki
mleka w temperaturze ciała1 łyżka
oliwy z oliwekdo posypania:około 2 łyżek
mąki pszennej (mogą być również
otręby pszenne lub orkiszowe)
Mąkę przesiać z
solą i
drożdżami, zrobić zagłębienie i wlać
oliwę. Następnie stopniowo dolewać
wodę i
mleko zagniatając elastyczne ciasto ( ciasto cudnie się gniecie). Włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, nie zagniatać, tylko rozpłaszczyć dłońmi (absolutnie nie wałkiem) na owalny placek i przeciąć w środku tak, by powstały dwa mniej więcej jednakowe kawałki. Uformować je w podłużne
bułki. Ułożyć na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 - 55 minut do ponownego napuszenia (ciasto już mocno nie wyrośnie). Po upływie wyżej wymienionego czasu posmarować je
wodą ( w temperaturze pokojowej), posypać
mąką (przy pomocy sitka).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (funkcja góra - dół) i piec około 25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.



