ßßß
przepis na dwie sztuki:450 gramów mąki pszennej (optymalnie chlebowej)7 gramów suszonych drożdży instant1 łyżeczka ( z małą górką) soli1 szklanka wody w temperaturze ciała1/4 szklanki mleka w temperaturze ciała1 łyżka oliwy z oliwekdo posypania:około 2 łyżek mąki pszennej (mogą być również otręby pszenne lub orkiszowe)Mąkę przesiać z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie i wlać oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę i mleko zagniatając elastyczne ciasto ( ciasto cudnie się gniecie). Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, nie zagniatać, tylko rozpłaszczyć dłońmi (absolutnie nie wałkiem) na owalny placek i przeciąć w środku tak, by powstały dwa mniej więcej jednakowe kawałki. Uformować je w podłużne bułki. Ułożyć na blasze ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 - 55 minut do ponownego napuszenia (ciasto już mocno nie wyrośnie). Po upływie wyżej wymienionego czasu posmarować je wodą ( w temperaturze pokojowej), posypać mąką (przy pomocy sitka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (funkcja góra - dół) i piec około 25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce.


