ßßß
Składniki :350g mąki pszennej250ml letniej wody2 łyżki oliwy z oliwek7g suszonych drożdży0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruodrobina oliwy do posmarowaniarozmaryn po posypania na wierzchugruba sól
Przygotowanie :Do dużej miśki przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie wsypać drożdże, dodać wodę i oliwę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nastepnie wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę i włożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.Blachę wylać oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie po blasze, posmarować oliwą wymieszaną z niewielką ilością wody i posiekanym rozmarynem, poprószyć gruboziarnistą solą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż chlebek będzie z wierzchu rumiany.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Smacznego !