Wykonanie
Sztormy szaleją na całego. Wczoraj Egon zrywał dachy z domów i przewracał drzewa, a ja, mimo powagi sytuacji, nie potrafiłam opanować uśmieszku, myśląc o słynnym Egonie Olsenie, założycielu niemniej słynnego
gangu. Niemniej, wiatr targający korony drzew za oknem, chłoszczący deszczem i gradem okna, nie sprawia mi najmniejszej przyjemności. Ptysia stanowczo odmawia spacerów, i wcale jej się nie dziwię. Sama mocno odczuwam silne podmuchy, a
Tina, choć ostatnio nieco przytyła, nadal kwalifikuje się do wagi piórkowej. Gdyby miała kieszenie, napakowałabym jej kamieni. A tak pozostaje nadzieja, że mimo wszystko nie zamieni się w latawiec...Na przekór paskudnej pogodzie, mam dla Was dzisiaj
słoneczne,
serowe ciasteczka. Idealnie sprawdzą się jako karnawałowa przekąska. Są malutkie i bardzo poręczne, takie w sam raz na raz . Ja wycinałam je najmniejszą z foremek, ale można użyć większej - wtedy wałkowanie nie będzie trwało aż tyle... Moje zabrałam do Karoliny na babski wieczór, i sprawdziły się doskonale. Świetnie smakują i do
wina, i do
piwa, i do soczku dla małoletnich. Najlepsze, według mnie, są te z
kminkiem, ale jak ktoś nie lubi, polecam ostrą lub wędzoną
paprykę (wtedy wędzonej jeszcze nie miałam, dzisiaj używałbym jej z pewnością). Najmniej smakowały mi te z
rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej.Ogólnie
ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze
ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze. Kruche, lekko się listkujące, intensywnie
serowe. Bajka.Przepis z gazetki Lubię gotować nr 6/2005.

Składniki:(na 195 malutkich
ciasteczek)270 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g zimnego
masła200 g
żółtego sera2
żółtka2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
solidodatkowo:
kminekostra papryka w proszku
rozmaryn1
białkoSer zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wymieszać z
solą i
imbirem, a następnie posiekać z zimnym
masłem. Dodać
ser, wymieszać. Wbić
żółtka, szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodając
mleko.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie koła, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarować roztrzepanym
białkiem, posypywać
kminkiem,
papryką lub
rozmarynem.Piec w 180 st. C. 10-15 minut.Smacznego!Nie zważając na pogodowe przeciwności,
jadę kupić kłódkę. Bo jak tu bez kłódki nowy rok szkolny rozpocząć...?