ßßß Cookit - przepis na Tęczowy tort

Tęczowy tort

nazwa

Wykonanie

Moja dziesięciolatka miała wczoraj urodziny :)
Upiekłam więc tęczowy tort z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki
Składniki:
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Wykonanie:
Sypkie składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać. Masło i cukier miksować na puszystą masę. Wbić białka i utrzeć na gładką konsystencję. Dodać sypkie składniki i mleko i miksować do połączenia składników. Ciasto zważyć, podzielić na sześć części (u mnie było pięć :)). Każdą umieścić w osobnej miseczce dodając barwniki, wymieszać. Ciasto przełożyć do sześciu foremek (najlepiej aluminiowych) i piec w 180 st. C przez ok 15-20 min.
Po upieczeniu każdy kolor wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przełożyć kremem (u mnie bita śmietana).
Ozdobić wedle uznania :)
Smacznego!
Źródło:http://wegemena.blogspot.com/2013/06/teczowy-tort.html