Wykonanie
Moja dziesięciolatka miała wczoraj urodziny :)Upiekłam więc tęczowy tort z przepisu Doroty z bloga Moje WypiekiSkładniki:- 226 g
masła- 220 g
cukru- 5
białek- 375 g
mąki pszennej- 4 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
soli- 355 g
mlekaWykonanie:Sypkie składniki -
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiać.
Masło i
cukier miksować na puszystą masę. Wbić
białka i utrzeć na gładką konsystencję. Dodać sypkie składniki i
mleko i miksować do połączenia składników. Ciasto zważyć, podzielić na sześć części (u mnie było pięć :)). Każdą umieścić w osobnej miseczce dodając barwniki, wymieszać. Ciasto przełożyć do sześciu foremek (najlepiej aluminiowych) i piec w 180 st. C przez ok 15-20 min.Po upieczeniu każdy kolor wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przełożyć kremem (u mnie
bita śmietana).Ozdobić wedle uznania :)Smacznego!