Wykonanie
Z powodzeniem używałam już ziarenek ze sklepu Ziarenkowo do słodkich
ciastek, jak choćby tych ze
śliwką i
cynamonem, czy tych kołaczyków z kremem
jogurtowym. Dziś przygotowałam
ciasteczka w wersji wytrawnej: z
czosnkiem,
kminkiem i pikantnymi ziarenkami Piekło-Niebo. Te talarki będą świetne do
piwa, czy po prostu jako przekąska. Pamiętacie smak tradycyjnych sucharów z kminkiem? Mocno je przypominają :)



Składniki na ok. 30 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
kminku1 łyżeczka
proszku do pieczeniaduża szczypta
soli1 ząbek
czosnku - przeciśnięty przez praskę1/3 kostki zimnego, posiekanego na kawałki
masła3 łyżki białego (gładkiego)
serka2 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania
ciastekZiarenka Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo do posypania
ciastekPrzygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok.3 mm, po czym wałkiem do
mięsa jak na zdjęciu nakłuwam całą powierzchnię. ewentualnie można to zrobić widelcem. Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wycinam talarki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Wszystkie
ciasteczka smaruję lekko
mlekiem i posypuję dodatkowo ziarenkami Piekło-Niebo. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut.Przepis autorski.





