Wykonanie
Kiedyś, w dzieciństwie bardzo lubiłam suchary, takie z
kminkiem, pamiętacie ? Smak moich
krakersów jest bardzo podobny, więc jeśli zjedliście zęby na tamtych pysznościach zapraszam do wypróbowania tego przepisu ;)
Kminek można dodać do środka, wtedy będzie jeszcze bliżej sucharów. W każdym razie to świetna przegryzka, którą można szybko i tanio zrobić we własnej kuchni.




Składniki :1 szklanka
mąki pszennej40 g.
smalcu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soliok. 1/4 szklanki zimnej
wodyDodatkowo :
kminek do posypania2 łyżki
mleka do posmarowania
ciastekPrzygotowanie :W misce zagniatam ciasto ze wszystkich składników, wyrabiam je kilka minut, aż będzie bardzo gładkie i elastyczne. Rozwałkowuję ciasto na bardzo cienki placek, nakłuwam go widelcem i wykrajam okrągłe
ciastka. Przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, smaruję
mlekiem i posypuję
kminkiem. Piekę góra- dół przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C,
krakersy powinny się w tym czasie zezłocić.Przepis autorski.


