Wykonanie
W prosty sposób można przygotować domowe, bardzo smaczne paluszki. Może nie są tak cieniutkie, jak te ze sklepu, ale smak mają wyborny. Podstawą ciasta jest
mąka,
mleko i
oliwa - ja użyłam świetnej
oliwy ze sklepu kochamoliwę.com . Dzięki niej paluszki są chrupiące i pyszne. Co do dodatków- co kto lubi, u mnie jest
kminek, ale można dodać
mak,
sezam lub pozostać tylko przy
soli.Proszę, częstujcie się :)
Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli + ewentualnie trochę do posypania2 łyżki
kminku1 łyżeczka
miodu1/3 szklanki tłustego
mleka + trochę do posmarowania ciasta1/3 szklanki
oliwy, polecam sklep kochamoliwe.comPrzygotowanie:W misce mieszam suche składniki, po czym dodaję
miód,
mleko i
oliwę. Zagniatam elastyczne ciasto. Przekładam je na stolnicę, wałkuję na placek grubości 0,3 mm, cały placek dokładnie smaruję
mlekiem i nożykiem do pizzy kroję w cienkie paseczki. Paseczki układam na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, ewentualnie posypuję dodatkowo
solą. wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 20 minut, aż paluszki będą złote.Przepis autorski.Tak wyglądają pokrojone paseczki (niestety zdjęcie robione przy słabym oświetleniu):