ßßß
Dziś mam dla Was coś z nieco innej beczki, bo nie na słodko – pyszne, chrupiące paluszki z dodatkiem mąki żytniej oraz kminku. Idealne jako przekąska, dodatek do dipów lub deski ulubionych serów, w sam raz na imprezę. Ich przygotowanie nie wymaga użycia żadnych wymyślnych sprzętów i zajmie tylko kilka chwil.Gorąco polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits” C. Atkinson, V. Barret i J. FarrowSkładniki na około 18 długich lub 36 krótszych paluchów:90g mąki pszennej75g mąki żytniej (dałam razową)1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia90g niesolonego masła, pokrojonego60ml gorącej wodyokoło 2 łyżeczek kminku (ja dałam trochę więcej)Wykonanie:Mąki, sól oraz proszek dopieczenia wsyp do misy i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki.Wmieszaj łyżeczkę kminku, wlej wodę i wyrób miękkie, jednolite ciasto. Nie podsypuj mąką, chyba, że będzie się bardzo lepić.Gotowe ciasto podziel na równe części i roluj na blacie lub stolnicy (bez podsypywania mąką) na kształt paluszków.Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do pieca posyp paluchy pozostałym kminkiem.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy się ładnie zarumienią i zrobią się chrupkie.Upieczone paluchy przełóż delikatnie na kratkę i wystudź.Smacznego :)