Wykonanie

Dziś mam dla Was coś z nieco innej
beczki, bo nie na słodko – pyszne, chrupiące paluszki z dodatkiem
mąki żytniej oraz
kminku. Idealne jako przekąska, dodatek do dipów lub deski ulubionych
serów, w sam raz na imprezę. Ich przygotowanie nie wymaga użycia żadnych wymyślnych sprzętów i zajmie tylko kilka chwil.Gorąco polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits” C. Atkinson, V. Barret i J. FarrowSkładniki na około 18 długich lub 36 krótszych paluchów:90g
mąki pszennej75g
mąki żytniej (dałam razową)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia90g niesolonego
masła, pokrojonego60ml gorącej
wodyokoło 2 łyżeczek
kminku (ja dałam trochę więcej)Wykonanie:
Mąki,
sól oraz proszek dopieczenia wsyp do misy i wymieszaj. Dodaj pokrojone
masło i rozcieraj w palcach, aż powstaną grudki.Wmieszaj łyżeczkę
kminku, wlej
wodę i wyrób miękkie, jednolite ciasto. Nie podsypuj
mąką, chyba, że będzie się bardzo lepić.Gotowe ciasto podziel na równe części i roluj na blacie lub stolnicy (bez podsypywania
mąką) na kształt paluszków.Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do pieca posyp paluchy pozostałym
kminkiem.Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy się ładnie zarumienią i zrobią się chrupkie.Upieczone paluchy przełóż delikatnie na kratkę i wystudź.Smacznego :)