Wykonanie

Warszawa. Sobotnie południe.
Słoneczny pokój na Mokotowie. Łóżko. Wegańskie śniadanie. SPOKÓJ. Dziękuję za uwagę. Do widzenia.+++PS Jeśli nie spróbujesz tej zupy, to zgrzeszysz. Od roku zabieram się opublikowania przepisu. Ty nie zwlekaj tyle z jedzniem.DWUKOLOROWY KREM
PAPRYKOWY
Wbrew pozorom to zupa bardzo prosta i szybka. Zachwyca intensywnym kolorem, zapachem i smakiem. Idealnie rozbudza przed daniem głównym. Istotne w niej jest zróżnicowanie kremów nie tylko pod względem koloru, ale także dominujących smaków. Krem czerwony jest dość głęboki, gęsty i
ziołowy. Żółty nieco bardziej płaski - ożywiony
sokiem z cytryny. Wymieszane komponują smak trzeci - różny zależnie od proporcji i inwencji konsumującego.składniki:kolor czerwony:
marchew tarta 60gsiekana biała
cebula 25g
czosnek 2 ząbki
czerwona papryka 2szt. (ok. 420g)1 puszka
pomidorów1 warzywna kostka bulionowa eco (bez
soli i wzmacniaczy!)
woda 0,5lświeża
bazyliapapryka słodka 1 łyżeczka
bazylia suszona 1 łyżeczka
chilli szczypta
sól,
pieprzoliwa z oliwekkolor żółty:siekana biała
cebula 25g
por 70g
papryka żółta 2 duże (ok. 570g)1 warzywna kostka bulionowa eco (bez
soli i wzmacniaczy!)
woda 0,5l
kurkuma 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1-2 łyżeczki
sól,
pieprzsok z cytrynywykonanie:krem czerwony.
Cebulę zeszklij na
oleju z
oliwą. Dodaj
marchew i
przyprawy. Smaż chwilę. Dodaj
paprykę i
czosnek. Smaż jeszcze kilka minut – mieszając. Zalej
pomidorami i
wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż
papryka zmięknie. Zdejmij z ognia, wrzuć mała garść listków
bazylii i zblenduj wszystko dokładnie. Ew. dopraw.krem żółty.
Cebulę zeszklij na
oleju z
oliwą.
Pora posiekaj i przelej wrzątkiem, a następnie opłucz pod zimną
wodą. Dodaj do
cebuli razem z pokrojoną
papryką i
przyprawami. Smaż chwilę i zalej
wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż
papryka zmięknie. Zdejmij z ognia i zblenduj dokładnie. Dopraw
cukrem i
sokiem z cytryny.podanie.Oba kremy podgrzewaj osobno. Nalewaj jednocześnie – powoli i stabilnie – do talerza. Możesz to zrobić przy pomocy małych rondelków, ale dwiema chochlami też nie ma problemu. Pochlap
oliwą, oprusz
kolorowym pieprzem i zwieńcz świeżą
bazylią. Jedz osobno, mieszaj, HAVE FUN! <3+++I pamiętaj... jedzmy ładnie!