ßßß Cookit - przepis na SOUP(S)

SOUP(S)

nazwa

Wykonanie

Warszawa. Sobotnie południe. Słoneczny pokój na Mokotowie. Łóżko. Wegańskie śniadanie. SPOKÓJ. Dziękuję za uwagę. Do widzenia.
+++
PS Jeśli nie spróbujesz tej zupy, to zgrzeszysz. Od roku zabieram się opublikowania przepisu. Ty nie zwlekaj tyle z jedzniem.
DWUKOLOROWY KREM PAPRYKOWY
Wbrew pozorom to zupa bardzo prosta i szybka. Zachwyca intensywnym kolorem, zapachem i smakiem. Idealnie rozbudza przed daniem głównym. Istotne w niej jest zróżnicowanie kremów nie tylko pod względem koloru, ale także dominujących smaków. Krem czerwony jest dość głęboki, gęsty i ziołowy. Żółty nieco bardziej płaski - ożywiony sokiem z cytryny. Wymieszane komponują smak trzeci - różny zależnie od proporcji i inwencji konsumującego.
składniki:
kolor czerwony:
marchew tarta 60g
siekana biała cebula 25g
czosnek 2 ząbki
czerwona papryka 2szt. (ok. 420g)
1 puszka pomidorów
1 warzywna kostka bulionowa eco (bez soli i wzmacniaczy!)
woda 0,5l
świeża bazylia
papryka słodka 1 łyżeczka
bazylia suszona 1 łyżeczka
chilli szczypta
sól, pieprz
oliwa z oliwek
kolor żółty:
siekana biała cebula 25g
por 70g
papryka żółta 2 duże (ok. 570g)
1 warzywna kostka bulionowa eco (bez soli i wzmacniaczy!)
woda 0,5l
kurkuma 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1-2 łyżeczki
sól, pieprz
sok z cytryny
wykonanie:
krem czerwony.
Cebulę zeszklij na oleju z oliwą. Dodaj marchew i przyprawy. Smaż chwilę. Dodaj paprykę i czosnek. Smaż jeszcze kilka minut – mieszając. Zalej pomidorami i wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij z ognia, wrzuć mała garść listków bazylii i zblenduj wszystko dokładnie. Ew. dopraw.
krem żółty.
Cebulę zeszklij na oleju z oliwą. Pora posiekaj i przelej wrzątkiem, a następnie opłucz pod zimną wodą. Dodaj do cebuli razem z pokrojoną papryką i przyprawami. Smaż chwilę i zalej wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij z ognia i zblenduj dokładnie. Dopraw cukrem i sokiem z cytryny.
podanie.
Oba kremy podgrzewaj osobno. Nalewaj jednocześnie – powoli i stabilnie – do talerza. Możesz to zrobić przy pomocy małych rondelków, ale dwiema chochlami też nie ma problemu. Pochlap oliwą, oprusz kolorowym pieprzem i zwieńcz świeżą bazylią. Jedz osobno, mieszaj, HAVE FUN! <3
+++
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2014/03/soups.html