ßßß Cookit - przepis na ABSTRACTION

ABSTRACTION

nazwa

Wykonanie

'Now Muriel plays piano
Every Friday at the Hollywood
And they brought me down to see her
And they asked me if I would --
Do a little number
And I sang with all my might
She said --
"Tell me are you a Christian child?"
And I said "Ma`am, I am tonight"'
Marc Cohn 'Walking in Memphis'
Hmm... leżę na podłodze kolejnego nowego mieszkania. Wróciłam do Krakowa. Kiedy mówię lub myślę 'Kraków', czuję ciężar tego słowa. Jest z litego, dumnego kamienia. Kropka. Leżę. I palę. W tle Roisin Murphy. W głowie co innego. Czy można w jeden miesiąc nadrobić z poważną nadwyżką wszystko, co straciło się w rok? Można. Trzeba być mną.
Rzucasz mi wyzwanie? Tylko na to czekam.
PLACUSZKI GROSZKOWO-CUKINIOWE z sojonezowym sosem a'la tzatziki:
N a wstępie ostrzegam - przepis jest trudny - rzadko to piszę. Lub nigdy. Jest trudny ze względu na użytą mączkę. Kupiłam z ciekawości - mączka z zielonego groszku. Spodziewałam się, że będzie zachowywać się jak mąka z cieciorki. Mąka z cieciorki twardnieje i spaja się podczas obróbki termicznej. Niestety mączka z groszku nie. Ale da się z nią pracować. Potrzeba tylko/aż cierpliwości -_-'. Natomiast smak jest rodzajem nagrody. Tego przepisu nie wykonasz z podanych przeze mnie proporcji. Tymbardziej chętnie go wrzucam - zmusi cię do samodzielnej pracy i własnej satysfakcji. Powodzenia! Let's twist it up!
SOJONEZ:
składniki:
0,4l mleka sojowego
0,7-0,8l oleju
sok z 1,5 cytryny
3tbsp musztardy rosyjskiej
1tsp soli jajecznej
1tbsp płatków drożdżowych
1tsp curry
wykonanie:
Wszystko do miksera i mieszać ile wlezie. Odstawić do lodówki. Tężeje po odstaniu.
PLACUSZKI GROSZKOWO-CUKINIOWE:
składniki:
mąka z groszku 260g
cukinia 880g
2 garści posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
ew. nieco wody
sos:
150ml sojonezu
ogórek gruntowy
niewielka garść świeżej mięty
2 tbsp soku z cytryny
mały ząbek czosnku
sól, pieprz
wykonanie:
Ogór ek umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z sojonezem, rozgniecionym czosnkiem, miętą i cytryną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw gotowy sos do lodówki. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Posyp przyprawami i wymieszaj ugniatając. Odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj z koperkiem i mąką z groszku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Usmaż próbny placek na niewielkiej ilości oleju – od nadmiaru oleju masa robi się rzadka. W razie potrzeby dodaj nieco wody lub mąki z groszku. Placuszki można jeść na gorąco – polane zimnym orzeźwiającym sosem. Ale ja wolę to danie w pełni schłodzone – jako lekką letnią kolację na tarasie. Kombinuj z ziołami. Zamiast koperku świetna jest bazylia. Sprawdzi się też estragon i szczypiorek lub dymka.
***
I pamiętaj... miej wyj*bane, a będzie ci dane!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/09/abstraction.html