Wykonanie

'Now Muriel plays pianoEvery Friday at the HollywoodAnd they brought me down to see herAnd they asked me if I would --Do a little numberAnd I
sang with all my mightShe said --"Tell me are you a Christian child?"And I said "Ma`am, I am tonight"'Marc Cohn 'Walking in Memphis'Hmm... leżę na podłodze kolejnego nowego mieszkania. Wróciłam do Krakowa. Kiedy mówię lub myślę 'Kraków', czuję ciężar tego słowa. Jest z litego, dumnego kamienia. Kropka. Leżę. I palę. W tle Roisin Murphy. W głowie co innego. Czy można w jeden miesiąc nadrobić z poważną nadwyżką wszystko, co straciło się w rok? Można. Trzeba być mną.Rzucasz mi wyzwanie? Tylko na to czekam.PLACUSZKI
GROSZKOWO-
CUKINIOWE z sojonezowym sosem a'la tzatziki:N a wstępie ostrzegam - przepis jest trudny - rzadko to piszę. Lub nigdy. Jest trudny ze względu na użytą mączkę. Kupiłam z ciekawości - mączka z
zielonego groszku. Spodziewałam się, że będzie zachowywać się jak
mąka z
cieciorki.
Mąka z
cieciorki twardnieje i spaja się podczas obróbki termicznej. Niestety mączka z
groszku nie. Ale da się z nią pracować. Potrzeba tylko/aż cierpliwości -_-'. Natomiast smak jest rodzajem nagrody. Tego przepisu nie wykonasz z podanych przeze mnie proporcji. Tymbardziej chętnie go wrzucam - zmusi cię do samodzielnej pracy i własnej satysfakcji. Powodzenia! Let's twist it up!



SOJONEZ:składniki:0,4l
mleka sojowego0,7-0,8l
olejusok z 1,5
cytryny3tbsp
musztardy rosyjskiej1tsp
soli jajecznej1tbsp
płatków drożdżowych1tsp
currywykonanie:Wszystko do miksera i mieszać ile wlezie. Odstawić do lodówki. Tężeje po odstaniu.

PLACUSZKI
GROSZKOWO-
CUKINIOWE:składniki:
mąka z
groszku 260g
cukinia 880g2 garści posiekanego
koperkusok z cytrynysól,
pieprzew. nieco
wodysos:150ml sojonezu
ogórek gruntowyniewielka garść świeżej
mięty2 tbsp
soku z cytrynymały ząbek
czosnkusól,
pieprzwykonanie:
Ogór ek umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z sojonezem, rozgniecionym
czosnkiem,
miętą i
cytryną. Dopraw
solą i
pieprzem. Odstaw gotowy sos do lodówki.
Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Posyp
przyprawami i wymieszaj ugniatając. Odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj z
koperkiem i
mąką z
groszku. Dopraw do smaku
sokiem z cytryny i – jeśli trzeba –
solą i
pieprzem. Usmaż próbny placek na niewielkiej ilości
oleju – od nadmiaru
oleju masa robi się rzadka. W razie potrzeby dodaj nieco
wody lub
mąki z
groszku. Placuszki można jeść na gorąco – polane zimnym orzeźwiającym sosem. Ale ja wolę to danie w pełni schłodzone – jako lekką letnią kolację na tarasie. Kombinuj z
ziołami. Zamiast
koperku świetna jest
bazylia. Sprawdzi się też
estragon i
szczypiorek lub
dymka.***

I pamiętaj... miej wyj*bane, a będzie ci dane!