ßßß
Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :)

Składniki:5 jajek35 dag cukru22 dag margaryny35 dag mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia22 dag maku (całego)20 dag masła8 łyżek cukru pudru½ szklanki kefiru1 łyżeczka cukru waniliowego1 – 2 łyżki gorzkiego kakaoOlejek rumowy (ilość wg uznania)Dodatkowo:Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracjiAlkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortuTortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną.Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy.Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty.Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek rumowy.Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu.Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami.
R E K L A M A