ßßß Cookit - przepis na Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem):

Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem):

nazwa

Wykonanie

Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :)
Składniki:
5 jajek
35 dag cukru
22 dag margaryny
35 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
22 dag maku (całego)
20 dag masła
8 łyżek cukru pudru
½ szklanki kefiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżki gorzkiego kakao
Olejek rumowy (ilość wg uznania)
Dodatkowo:
Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji
Alkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortu
Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną.
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek rumowy.
Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu.
Boki tortu można obsypać kokosem, a wierzch udekorować rodzynkami, orzechami i kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2015/01/tort-makowy-z-kremem-rumowym.html