Wykonanie

Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :)



Składniki:5
jajek35 dag
cukru22 dag
margaryny35 dag
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia22 dag
maku (całego)20 dag
masła8 łyżek
cukru pudru½ szklanki
kefiru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 – 2 łyżki gorzkiego
kakaoOlejek rumowy (ilość wg uznania)Dodatkowo:
Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji
Alkohol (np.
rum) lub
woda do nasączenia
tortuTortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy
margaryną.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Margarynę ucieramy z
cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym
żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
mak. Osobno ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Ubite
białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy.Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku.Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu
kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy
kakao i
olejek rumowy.Blaty ciasta delikatnie nasączamy
alkoholem lub
wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch i boki
tortu pokrywamy również niewielką ilością kremu.Boki
tortu można obsypać
kokosem, a wierzch udekorować
rodzynkami,
orzechami i
kokosem, lub obsypać kolorowymi posypkami.

R E K L A M A