ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry

Kurczak curry

nazwa

Wykonanie

Kiedyś wydawało mi się, że nie lubię kuchni indyjskiej. Jakieś takie dziwne żółte sosy, za dużo przypraw - więc pewnie trudne w przygotowaniach itp. Nic bardziej mylnego! Moja opinia nie była oczywiście poparta żadnym doświadczeniem z kuchnią indyjską, a tylko zwyczajnym wizualnym przeświadczeniem, które powoli wypleniam w miarę dojrzałości kulinarnej. Kuchnia indyjska jest pyszna, a przygotowanie potraw indyjskich wcale nie jest trudne. Dowodem na to jest kurczak curry. Przyznam się, że pierwszy raz robiłam kurczaka curry i obiecuję, że nie ostatni :) Następnym razem oczywiście zacznę kombinować z mleczkiem kokosowym i poszerzę paletę przypraw, ale już za pierwszym razem wyszło znakomicie :) Pyszny kremowy i pikantny sos jest idealnym połączeniem dla kurczaka. Pewnie niektórzy z Was będą się zastanawiać, dlaczego pietruszka zamiast kolendry. Odpowiedź jest prosta. Za kolendra nie przepadam, a pietruszkę wręcz ubóstwiam :)
Składniki (na 2 głodne osoby):
1 szklanka ryżu
2 piersi z kurczaka (ok 500g)
280ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 cebula średnia, drobno posiekana
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki cukru (użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju do smażenia
świeże zioła do dekoracji (użyłam pietruszki i odrobiny koperku)
marynata:
1 ząbek czosnku drobno posiekany
3/4 papryczki chilli drobno posiekana
1 łyżeczka startego imbiru
ok 3 łyżek oleju
sok z 1/2 cytryny + starta skórka lub 1 limonka
Przygotowanie:
W misce przygotuj wszystkie składniki do marynaty i zalej je oliwą. Umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w kawałki i umieść w marynacie. Pozostaw na 10minut. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni zeszklij cebulkę na oliwie i odrobienie masła i lekko dopraw solą. Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z całą marynatą, dopraw solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż kurczak się przyrumieni. Następnie dodaj przyprawę curry, kurkumę, cukier i pieprz cayenne, smaż prze chwilę mieszając. Zalej całość śmietanką i trzymaj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuję.
Na talerze wyłóż ryż, na niego kurczaka curry i udekoruj całość ziołami. Podawaj gorące.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/kurczak-curry.html