Wykonanie

Kiedyś wydawało mi się, że nie lubię kuchni indyjskiej. Jakieś takie
dziwne żółte sosy, za dużo przypraw - więc pewnie trudne w przygotowaniach itp. Nic bardziej mylnego! Moja opinia nie była oczywiście poparta żadnym doświadczeniem z kuchnią indyjską, a tylko zwyczajnym wizualnym przeświadczeniem, które powoli wypleniam w miarę dojrzałości kulinarnej. Kuchnia indyjska jest pyszna, a przygotowanie potraw
indyjskich wcale nie jest trudne. Dowodem na to jest
kurczak curry. Przyznam się, że pierwszy raz robiłam
kurczaka curry i obiecuję, że nie ostatni :) Następnym razem oczywiście zacznę kombinować z
mleczkiem kokosowym i poszerzę paletę przypraw, ale już za pierwszym razem wyszło znakomicie :) Pyszny kremowy i pikantny
sos jest idealnym połączeniem dla
kurczaka. Pewnie niektórzy z Was będą się zastanawiać, dlaczego
pietruszka zamiast
kolendry. Odpowiedź jest prosta. Za
kolendra nie przepadam, a
pietruszkę wręcz ubóstwiam :)Składniki (na 2 głodne osoby):1 szklanka
ryżu2
piersi z kurczaka (ok 500g)280ml
śmietanki 30% lub
mleczka kokosowego1,5 - 2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki
kurkumy1
cebula średnia, drobno posiekana1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
cukru (użyłam trzcinowego)1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oleju do smażeniaświeże
zioła do dekoracji (użyłam
pietruszki i odrobiny
koperku)marynata:1 ząbek
czosnku drobno posiekany3/4
papryczki chilli drobno posiekana1 łyżeczka startego
imbiruok 3 łyżek
olejusok z 1/2
cytryny + starta skórka lub 1
limonkaPrzygotowanie:W misce przygotuj wszystkie składniki do marynaty i zalej je
oliwą. Umyj i oczyść
kurczaka, pokrój go w kawałki i umieść w marynacie. Pozostaw na 10minut. W tym czasie ugotuj
ryż według instrukcji na opakowaniu.Na patelni zeszklij
cebulkę na
oliwie i odrobienie
masła i lekko dopraw
solą. Dodaj zamarynowanego
kurczaka wraz z całą marynatą, dopraw
solą oraz
pieprzem i smaż do momentu, aż
kurczak się przyrumieni. Następnie dodaj
przyprawę curry,
kurkumę,
cukier i
pieprz cayenne, smaż prze chwilę mieszając. Zalej całość
śmietanką i trzymaj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuję.Na talerze wyłóż
ryż, na niego
kurczaka curry i udekoruj całość
ziołami. Podawaj gorące.Smacznego :)

