ßßß
Przygotowanie:Dzień przed planowanym przygotowywaniem dania, polędwicę w całości doprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażamy na patelni z każdej strony po czym odkładamy na noc do lodówki.Przygotowanie farszu:Mielimy mięso zaczynając od wołowiny potem drobiowe piersi wraz z natką pietruszki.Do mięsa dodajemy jajko i żółtko oraz oregano i tymianek jak i kurki. Mieszamy wszystko i odstawiamy na bok.Przygotowanie całości:Na blacie rozsypujemy mąkę. Kładziemy jeden płat ciasta i lekko wałkujemy. Na środek ciasta kładziemy farsz na farsz układamy polędwicę, którą wcześniej obsmażyliśmy na patelni z każdej strony. Na polędwicę ponownie układamy farsz. Otulamy farszem polędwicę z każdej strony. Rozbełtanym jajkiem smarujemy krawędzie ciasta. Na to kładziemy kolejny kawałem ciasta francuskiego. Brzegi łączymy ze sobą poprzez zawijania ciasta tworząc przeplataną falbankę. Widelcem lekko rysujemy wierzch ciasta tworząc kratkę. Następnie całe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 30 – 35 minut pamiętając by co kilkanaście minut smarować wierzch jajkiem. Gdy ciasto jest gotowe kroimy grube kawałki i podajemy jako cały plaster bądź wtedy przekrawamy jeszcze na pół.Przygotowanie sosu bearnaise:Do rondelka wlewamy białe wino, dodajemy poszatkowana cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy kilka minut. Po paru minutach przecedzamy przez sitko dodajemy pieprz i chwilkę redukujemy.Przelewamy zalewę do miski i mieszając dodajemy do niej żółtko. Ubijamy wszystko na gładką jedwabista masę. Gdy będzie już gotowe powoli dolewamy rozpuszczone ciepłe sklarowane masło pamiętając, by cały czas mieszać. Gdy uzyskamy gotową masę dodajemy tabasco, sos Worcestershire, szczyptę cayenne, posiekana pietruszkę, estragon, solimy i pieprzymy. SmacznegoIncoming search terms:polędwica wellingtonsos do polędwicy welinghtonsos do wellingtona