Wykonanie
Tak…nadszedł ten dzień kiedy postanowiliśmy powrócić z nowymi przepisami i …co ciekawsze z nowym składemZaprosiłem do tworzenia wraz ze mną nowych pysznych przepisów, przyjaciółkę, która…wierzcie mi…gotuje i piecze wyśmienicie.Jest mamą dwójki dzieci co pozwoli urozmaicić Głodomorka o nowe, zdrowe przepisy także dla Waszych małych pociech. Teraz każdy znajdzie tu coś dla siebie. Powoli będziemy wprowadzać Was w świat dań dietetycznych, dań dla łasuchów, dań dla dużego i małego, ciast,
ciasteczek,a nawet
przetworów….no i znajdzie się też coś dla miłośników domowych naleweczek…jednym słowem zaczynamy rewolucje, która ( mamy nadzieję) zachęci Was do gotowania, pieczenia i tworzenia cudów kulinarnych.Tak jak dotychczas, zdjęciami do strony zajmuje się moja druga połowa. Będziecie mogli nas poznać w zakładce „O NAS”Jesteśmy Wam ogromnie wdzięczni za masę maili i komentarzy z zapytaniem kiedy wrócimy do Waszej kuchni…ZAINSPIROWALIŚCIE NAS I DLA WAS ZACZYNAMY DALSZĄ PRZYGODĘDziś podamy Wam przepis na
Polędwicę Wellington z sosem Bearnaise, który miałem przyjemność przyrządzać pod czujnym
okiem Kurta Schellera.
Kurs ten był ogromną przygodą dla mnie, a dla Was może okazać się przygodą odtworzenie przepisów z tego
kursu we własnej kuchni:) Zatem do dzieła….Składniki:
Polędwica wołowaMięso mielone wołowo – drobiowe ( zmielone wraz z
natka pietruszki.Najpierw mielimy
wołowinę potem drób )1 całe
jajko1
żółtkooreganotymianekpokrojone
kurkisól i
pieprzciasto francuskieSkładniki na sos bearnaise:
białe winocebulka drobno pokrojona w kostkę
ziele angielskieliść laurowy1
żółtko ( zawsze 1
żółtko na 100 gram
masła )100 g
masła klarowanego
pieprz i
sól do smaku
tabascosos Worcestershireszczypta
cayeneposiekana
natka pietruszkiestragonPrzygotowanie:Dzień przed planowanym przygotowywaniem dania,
polędwicę w całości doprawiamy
solą i
pieprzem oraz podsmażamy na patelni z każdej strony po czym odkładamy na noc do lodówki.Przygotowanie farszu:Mielimy
mięso zaczynając od
wołowiny potem drobiowe piersi wraz z
natką pietruszki.Do
mięsa dodajemy
jajko i
żółtko oraz
oregano i
tymianek jak i
kurki. Mieszamy wszystko i odstawiamy na bok.Przygotowanie całości:Na blacie rozsypujemy
mąkę. Kładziemy jeden płat ciasta i lekko wałkujemy. Na środek ciasta kładziemy farsz na farsz układamy
polędwicę, którą wcześniej obsmażyliśmy na patelni z każdej strony. Na
polędwicę ponownie układamy farsz. Otulamy farszem
polędwicę z każdej strony. Rozbełtanym
jajkiem smarujemy krawędzie ciasta. Na to kładziemy kolejny kawałem
ciasta francuskiego. Brzegi łączymy ze sobą poprzez zawijania ciasta tworząc przeplataną falbankę. Widelcem lekko rysujemy wierzch ciasta tworząc kratkę. Następnie całe ciasto smarujemy rozbełtanym
jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 30 – 35 minut pamiętając by co kilkanaście minut smarować wierzch
jajkiem. Gdy ciasto jest gotowe kroimy grube kawałki i podajemy jako cały plaster bądź wtedy przekrawamy jeszcze na pół.Przygotowanie sosu bearnaise:Do rondelka wlewamy
białe wino, dodajemy poszatkowana
cebulkę,
ziele angielskie i
liść laurowy i gotujemy kilka minut. Po paru minutach przecedzamy przez sitko dodajemy
pieprz i chwilkę redukujemy.Przelewamy zalewę do miski i mieszając dodajemy do niej
żółtko. Ubijamy wszystko na gładką jedwabista masę. Gdy będzie już gotowe powoli dolewamy rozpuszczone ciepłe sklarowane
masło pamiętając, by cały czas mieszać. Gdy uzyskamy gotową masę dodajemy
tabasco,
sos Worcestershire, szczyptę
cayenne, posiekana
pietruszkę,
estragon, solimy i
pieprzymy. SmacznegoIncoming search terms:
polędwica wellingtonsos do
polędwicy welinghtonsos do wellingtona