Wykonanie
W tym przepisie nie warto zastępować
masła margaryną-
bułki nie będą już tak smaczne ani pachnące. Do
cynamonowych bułeczek będą za to świetnie pasować Wasze ulubione
bakalie, a w sezonie świeże
owoce takie jak
jabłka czy
maliny. Możecie też przygotować je w formie
chlebka do odrywania, układając kwadraty z ciasta w keksówce. Moje bułeczki były upieczone na chwilę po uforowaniu, dlatego są bardziej chrupiące niż puszyste, za to najlepiej, jeśli zostawicie je w blaszce aż 'napuchną' przynajmniej na chwilę, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał.
ciasto drożdżowe:350 g
mąki15 g świeżych lub 7
suszonych drożdży150 g
mleka20 g
oleju lub
masła, rozpuszczonegołyżka
cukruduże
jajkoMleko podgrzać z
masłem.
Drożdże (świeże) rozetrzeć z
cukrem, zalać przestudzonym
mlekiem.
Mąkę przesiać (jeżeli używacie
drożdży suchych, teraz wymieszajcie je z
mąką), dodać
jajko i rozczyn
drożdżowy. Wymieszać, zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości na około godzinę.nadzienie
cynamonowe:50 g
masła4 łyżeczki mielonego
cynamonu4 łyżki
cukru, najlepiej brązowegoopcjonalnie: ziarenka z 1/2
laski waniliiW rondelku rozpuścić
masło, dodać
cynamon,
cukier i
wanilię, mieszać do czasu, aż
cukier się rozpuści. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować
cynamonowym masłem i zwinąć wzdłuż węższego
boku. Kroić na kawałki (8- 10) o grubości 2- 3 cm, układać na blasze i spłaszczać wzdłuż wcześniejszych przecięć. Bułeczki odstawić jeszcze na około 30 minut, by podrosły. Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
