ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

W tym przepisie nie warto zastępować masła margaryną- bułki nie będą już tak smaczne ani pachnące. Do cynamonowych bułeczek będą za to świetnie pasować Wasze ulubione bakalie, a w sezonie świeże owoce takie jak jabłka czy maliny. Możecie też przygotować je w formie chlebka do odrywania, układając kwadraty z ciasta w keksówce. Moje bułeczki były upieczone na chwilę po uforowaniu, dlatego są bardziej chrupiące niż puszyste, za to najlepiej, jeśli zostawicie je w blaszce aż 'napuchną' przynajmniej na chwilę, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał.
ciasto drożdżowe:
350 g mąki
15 g świeżych lub 7 suszonych drożdży
150 g mleka
20 g oleju lub masła, rozpuszczonego
łyżka cukru
duże jajko
Mleko podgrzać z masłem. Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, zalać przestudzonym mlekiem. Mąkę przesiać (jeżeli używacie drożdży suchych, teraz wymieszajcie je z mąką), dodać jajko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości na około godzinę.
nadzienie cynamonowe:
50 g masła
4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki cukru, najlepiej brązowego
opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii
W rondelku rozpuścić masło, dodać cynamon, cukier i wanilię, mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cynamonowym masłem i zwinąć wzdłuż węższego boku. Kroić na kawałki (8- 10) o grubości 2- 3 cm, układać na blasze i spłaszczać wzdłuż wcześniejszych przecięć. Bułeczki odstawić jeszcze na około 30 minut, by podrosły. Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/02/bueczki-cynamonowe.html