ßßß Cookit - przepis na Pączki pieczone

Pączki pieczone

nazwa

Wykonanie

Jeżeli znudzuły Wam się już zwykłe pączki, może spróbujecie takich? Będą bardzo puszyste, miękkie jednak bez chrupiącej skórki. Pączki pieczone bez problemu przygotujecie też bez wyrabiania, przez kilka minut mieszając energicznie drewnianą łyżką. Gotowe pączki możecie nadziać ulubionym dżemem czy marmoladą lub podać tak, oblane czekoladą i obsypane orzechami.
370- 400 g mąki
szklanka mleka, najlepiej tłustego
60 g masła lub oleju
15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
2- 4 łyżki cukru
Do rondelka włożyć masło i mleko, podgrzewać, aż tłuszcz się roztopi, przestudzić. Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka z masłem. Do miski przesiać mąkę (jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać zawartość rondelka, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1- 2 godziny, do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 5- 10 części, formować kule, nadziewać i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na 30- 60 minut. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/02/paczki-pieczone.html