Wykonanie
Jeżeli znudzuły Wam się już zwykłe pączki, może spróbujecie takich? Będą bardzo puszyste, miękkie jednak bez chrupiącej skórki. Pączki pieczone bez problemu przygotujecie też bez wyrabiania, przez kilka minut mieszając energicznie drewnianą łyżką. Gotowe pączki możecie nadziać ulubionym
dżemem czy
marmoladą lub podać tak, oblane
czekoladą i obsypane
orzechami.


370- 400 g
mąkiszklanka
mleka, najlepiej tłustego60 g
masła lub
oleju15 g świeżych lub 7 g
suszonych drożdży2- 4 łyżki
cukruDo rondelka włożyć
masło i
mleko, podgrzewać, aż tłuszcz się roztopi, przestudzić.
Drożdże (świeże) rozetrzeć z
cukrem, dodać do letniego
mleka z
masłem. Do miski przesiać
mąkę (jeżeli używacie suchych
drożdży teraz wymieszajcie je z
mąką i
cukrem), dodać zawartość rondelka, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1- 2 godziny, do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 5- 10 części, formować kule, nadziewać i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na 30- 60 minut. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!