Wykonanie
Te pączki, choć nadziane
budyniem, oblane
czekoladą i obsypne
czekoladą mają mniej kalorii, niż tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Smakują całkiem podobnie, chociaż tak na prawdę bardziej przypominją drożdżówki niż obważanki ;) Nadzienie, polewę i posypki możecie dostosować do własnych upodobań, za to warto wypróbwać samo
ciasto drożdżowe- jeżeli dacie mu dobrze wyrosnąć będzie puszyste i miękkie, w dodatku bez
jajek :)

(przepis podstawowy)
ciasto drożdżowe:370- 400 g
mąkiszklanka
mleka60 g
masła15 g świeżych lub 7 g
suszonych drożdży2 łyżki
cukruDo rondelka włożyć
masło i
mleko, podgrzewać, aż tłuszcz się roztopi, przestudzić.
Drożdże (świeże) rozetrzeć z
cukrem, dodać do letniego
mleka z
masłem. Do miski przesiać
mąkę (jeżeli używacie suchych
drożdży teraz wymieszajcie je z
mąką i
cukrem), dodać zawartość rondelka, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1- 2 godziny, do podwojenia objętości.
budyń:400 ml
mlekaopakowanie budyniu (40 g)łyżka
cukru z
waniliąW 1/4 szklanki
mleka rozpuścić
budyń i
cukier z
wanilią, resztę zagotować. Do wrzącego
mleka dolać rozrobiony
budyń, energicznie wymieszać i zdjąć z ognia, gdy zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia.Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10- 15 części, formować kule, nadziewać
budyniem i układać na blasze. Znów odstawic w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę. Piec 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekoladyłyżka
masła lub
olejuposiekane
orzechy do posypaniaW kąpieli
wodnej rozpuścić połamaną na kostki
czekoladę z tłuszczem. Przestudzoną polewą smarować pączki, posypać
orzechami i odstawić na kilka minut, by
czekolada stężała. Smacznego!

