ßßß Cookit - przepis na Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Te pączki, choć nadziane budyniem, oblane czekoladą i obsypne czekoladą mają mniej kalorii, niż tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu. Smakują całkiem podobnie, chociaż tak na prawdę bardziej przypominją drożdżówki niż obważanki ;) Nadzienie, polewę i posypki możecie dostosować do własnych upodobań, za to warto wypróbwać samo ciasto drożdżowe- jeżeli dacie mu dobrze wyrosnąć będzie puszyste i miękkie, w dodatku bez jajek :)
(przepis podstawowy)
ciasto drożdżowe:
370- 400 g mąki
szklanka mleka
60 g masła
15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
2 łyżki cukru
Do rondelka włożyć masło i mleko, podgrzewać, aż tłuszcz się roztopi, przestudzić. Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka z masłem. Do miski przesiać mąkę (jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać zawartość rondelka, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na 1- 2 godziny, do podwojenia objętości.
budyń:
400 ml mleka
opakowanie budyniu (40 g)
łyżka cukru z wanilią
W 1/4 szklanki mleka rozpuścić budyń i cukier z wanilią, resztę zagotować. Do wrzącego mleka dolać rozrobiony budyń, energicznie wymieszać i zdjąć z ognia, gdy zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10- 15 części, formować kule, nadziewać budyniem i układać na blasze. Znów odstawic w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę. Piec 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła lub oleju
posiekane orzechy do posypania
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę z tłuszczem. Przestudzoną polewą smarować pączki, posypać orzechami i odstawić na kilka minut, by czekolada stężała. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/01/paczki-z-budyniem.html