ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

ciasto drożdżowe:
400 g mąki
szklanka mleka
60 g oleju
15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
2 łyżki cukru
Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka. Do miski przesiać mąkę (jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 1, 5 godziny, do podwojenia objętości.
nadzienie jabłkowe:
2 duże jabłka
sok z 1/4 cytryny
łyżeczka cynamony
łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.
kruszonka:
4 łyżki mąki
2- 3 łyżki cukru
2 łyżki masła
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i pocierać palcami, aż do powstania kruszonki.
Ciasto podzielić na 10- 12 części, formować drożdżówki i spłaszczać na blasze. Odłożyć na 15- 30 minut, żeby podrosły. Na cieście ułożyć jabłka. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/03/drozdzowki-z-jabkami.html