Wykonanie
ciasto drożdżowe:400 g
mąkiszklanka
mleka60 g
oleju15 g świeżych lub 7 g
suszonych drożdży2 łyżki
cukruDrożdże (świeże) rozetrzeć z
cukrem, dodać do letniego
mleka. Do miski przesiać
mąkę (jeżeli używacie suchych
drożdży teraz wymieszajcie je z
mąką i
cukrem), dodać rozczyn
drożdżowy i
olej, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 1, 5 godziny, do podwojenia objętości.nadzienie
jabłkowe:2 duże
jabłkasok z 1/4
cytrynyłyżeczka
cynamonyłyżka
cukruJabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić
sokiem z cytryny. Obtoczyć w mieszance
cukru i
cynamonu.kruszonka:4 łyżki
mąki2- 3 łyżki
cukru2 łyżki
masłaMasło posiekać z
mąką, dodać
cukier i pocierać palcami, aż do powstania kruszonki.Ciasto podzielić na 10- 12 części, formować drożdżówki i spłaszczać na blasze. Odłożyć na 15- 30 minut, żeby podrosły. Na cieście ułożyć
jabłka. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
