ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

"Dobry dzień zaczyna się po przebudzeniu..." - mówi franc. przysłowie.
Dlaczego więc nie zacząć dnia od zjedzenia zdrowego, pysznego i zrównoważonego śniadania? Słynne angielskie śniadanka składające się z potraw słonych i słodkich to doskonałe rozwiązanie, które warto przyjąć, przystosowując je do własnych zwyczajów i upodobań kulinarnych. Niech żyją jaja na miękko, jajecznica, pysznych omlet z nadzieniem ze świeżego sera lub dżemu! Niech żyją naleśniki, które są lubiane przez wszystkie dzieci! A może domowe muffiny? Mamy zdrową i pyszną alternatywę dla przemysłowych wyrobów cukierniczych. Nie zapominamy o owocach podanych na tysiąc sposobów i jeden sposobów: jako sok, koktajl, sałatka, mus owocowy, owoce z musli lub jogurtem, a nawet jako owoce pokrojone w cienkie kawałeczki i podane z chlebem, orzechami i świeżym serem. Wszystkie dania należy konsumować, popijając je kawą, herbatą, mlekiem lub przepyszną gorącą czekoladą!
Pośpiech i stres są bowiem najgorszymi wrogami dobrego samopoczucia i szampańskiego humoru...
Lekkostrawne muffiny z malinami
Składniki: ( dla 6 osób )
280 g mąki
40 g cukru
1 jajo
30 g masła
200 ml mleka
paczka proszku do pieczenia
220 g świeżych malin
sól
Przygotowanie: ( 40 minut )
W yłożyć pergaminem 6 małych foremek do ciasta. Delikatnie umyć maliny w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
D o salaterki wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać wszystkie składniki.
D o innej salaterki wbić jajko i ubijać je aż nabierze piankowej konsystencji. Potem dodać mleko i stopione oraz ostudzone masło. Delikatnie wymieszać i dodać maliny. Połączyć zawartość obu salaterek i starannie wymieszać. Nie należy wyrabiać masy zbyt długo, gdyż powinna być grudkowata.
R ozłożyć otrzymaną masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Posypać cukrem drobnoziarnistym i włożyć do piekarnika nagrzanego uprzednio do temperatury 190'C. Piec 25 minut; muffiny powinny być złote i dobrze wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i z foremek. Muffiny można jeść lekko ciepłe lub zimne.
Składniki: ( dla 6 osób )
150 g mąki razowej
110 g mąki białej
paczka proszku do pieczenia
cynamon w proszku
50 g cukru
2 małe jabłka
100 ml mleka
1 jajo
60 g masła
sól
Przygotowanie: ( 45 minut )
D o miseczki wsypać przesiane obydwa typy mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Dodać cukier i jabłka ( obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę).
W drugiej miseczce ubić jajo, wymieszać z mlekiem oraz stopionym i ostudzonym
masłem. Połączyć zawartość obu miseczek.
W lać przygotowaną masę do 6 foremek ( wyłożonych wcześniej pergaminem) i piec w temperaturze 200'C przez 20-25 minut. Podawać gorące, ciepłe lub zimne wg upodobań.
Naleśniki z jagodami
Składniki: ( dla 4-6 osób)
200 g mąki
pół torebki proszku do pieczenia
100 g cukru
łyżeczka cynamonu w proszku
1 jajo
200 ml mleka
200 g świeżych jagód
90 g masła
3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie: ( 30 minut)
D o miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon.; zrobić małe zagłębienie i wlać do środka mieszaninę rozbitego jajka i mleka. Całość wymieszać drewnianą łyżką, potem dodać jagody. Dokładnie wymieszać.
N a małej patelni o średnicy 9cm i nieprzywierającej powłoce rozpuścić łyżeczkę masła. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wlać na patelnię łyżkę masy. Smażyć naleśnik przez minutę na jednej i na drugiej stronie. Zdjąć na talerz. Smażyć naleśniki aż do skończenia masy.
W rondlu na małym ogniu rozpuścić resztkę masła i syrop klonowy. Powstanie jednolita masa. Na talerzu ułożyć kilka naleśników, polać niewielką ilością syropu klonowego i natychmiast podawać.
c.d nastąpi...
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/05/na-dobry-poczatek-dnia-naszej-pociechy.html