Wykonanie
"Dobry dzień zaczyna się po przebudzeniu..." -
mówi franc. przysłowie.Dlaczego więc nie zacząć dnia od zjedzenia zdrowego, pysznego i zrównoważonego śniadania? Słynne angielskie śniadanka składające się z potraw słonych i słodkich to doskonałe rozwiązanie, które warto przyjąć, przystosowując je do własnych zwyczajów i upodobań kulinarnych. Niech żyją
jaja na miękko, jajecznica, pysznych omlet z nadzieniem ze świeżego
sera lub
dżemu! Niech żyją naleśniki, które są lubiane przez wszystkie dzieci! A może domowe muffiny? Mamy zdrową i pyszną alternatywę dla przemysłowych wyrobów cukierniczych. Nie zapominamy o owocach podanych na tysiąc sposobów i jeden sposobów: jako sok, koktajl,
sałatka,
mus owocowy,
owoce z
musli lub
jogurtem, a nawet jako
owoce pokrojone w cienkie kawałeczki i podane z
chlebem,
orzechami i świeżym
serem. Wszystkie dania należy konsumować, popijając je
kawą,
herbatą,
mlekiem lub przepyszną gorącą
czekoladą!Pośpiech i stres są bowiem najgorszymi wrogami dobrego samopoczucia i szampańskiego humoru...Lekkostrawne muffiny z
malinamiSkładniki: ( dla 6 osób )280 g
mąki40 g
cukru1
jajo30 g
masła200 ml
mlekapaczka
proszku do pieczenia220 g świeżych
malinsólPrzygotowanie: ( 40 minut )

W yłożyć pergaminem 6 małych foremek do ciasta. Delikatnie umyć
maliny w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.D o salaterki wsypać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Dodać 2 łyżki
cukru i wymieszać wszystkie składniki.D o innej salaterki wbić
jajko i ubijać je aż nabierze piankowej konsystencji.
Potem dodać
mleko i stopione oraz ostudzone
masło. Delikatnie wymieszać i dodać
maliny. Połączyć zawartość obu salaterek i starannie wymieszać. Nie należy wyrabiać masy zbyt długo, gdyż powinna być grudkowata.R ozłożyć otrzymaną masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Posypać
cukrem drobnoziarnistym i włożyć do piekarnika nagrzanego uprzednio do temperatury 190'C. Piec 25 minut; muffiny powinny być złote i dobrze wyrośnięte. Wyjąć z piekarnika i z foremek. Muffiny można jeść lekko ciepłe lub zimne.Składniki: ( dla 6 osób )150 g
mąki razowej110 g
mąki białejpaczka
proszku do pieczeniacynamon w proszku50 g
cukru2 małe
jabłka100 ml
mleka1
jajo60 g
masłasólPrzygotowanie: ( 45 minut )

D o miseczki wsypać przesiane obydwa typy
mąki,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i
cynamon. Dodać
cukier i
jabłka ( obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę).W drugiej miseczce ubić
jajo, wymieszać z
mlekiem oraz stopionym i ostudzonym
masłem. Połączyć zawartość obu miseczek.W lać przygotowaną masę do 6 foremek ( wyłożonych wcześniej pergaminem) i piec w temperaturze 200'C przez 20-25 minut. Podawać gorące, ciepłe lub zimne wg upodobań.Naleśniki z
jagodamiSkładniki: ( dla 4-6 osób)200 g
mąkipół
torebki proszku do pieczenia100 g
cukrułyżeczka
cynamonu w proszku1
jajo200 ml
mleka200 g świeżych
jagód90 g
masła3 łyżki
syropu klonowegoPrzygotowanie: ( 30 minut)

D o miseczki przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
cynamon.; zrobić małe zagłębienie i wlać do środka mieszaninę rozbitego
jajka i
mleka. Całość wymieszać drewnianą łyżką,
potem dodać
jagody. Dokładnie wymieszać.N a małej patelni o średnicy 9cm i nieprzywierającej powłoce rozpuścić łyżeczkę
masła. Gdy tłuszcz się nagrzeje, wlać na patelnię łyżkę masy. Smażyć naleśnik przez minutę na jednej i na drugiej stronie. Zdjąć na talerz. Smażyć naleśniki aż do skończenia masy.W rondlu na małym ogniu rozpuścić resztkę
masła i
syrop klonowy. Powstanie jednolita masa. Na talerzu ułożyć kilka naleśników, polać niewielką ilością
syropu klonowego i natychmiast podawać.c.d nastąpi...