Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Panna Cotta
Serek Diuk przekąska »CytrynowiecAkcja WielkanocnaSzukałam w internecie inspiracji i znalazłam . Oto stronka skąd wzięłam przepis troszkę go zmieniłam nie dałam
ananasa i gotowej polewy ani nie zamoczyłam
herbatników .Oczywiście ciasto bo jak by mogło być inaczej mam w domu dwóch łasuchów ,chciałam ich czymś zaskoczyć . Znalazłam ciasto Cytrynowiec idealne na na Święto WielkanocneSKŁADNIKI:200 g
margaryny Kasiasok z 3
cytryn3
żółtka2 budynie
śmietankowe¾ szklanki
cukru2 ½ szklanki
wody1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 ½ łyżki
mąki pszennej1
cukier waniliowy500 ml
śmietanki 30 %3 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance
wody)3 paczki zwykłych
herbatnikówpolewa czekoladowa zrobiłam z
czekoladyPRZYGOTOWANIE:Wycisnęłam sok z
trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki
wody i
cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam
żółtka z ½ szklanką
wody, dodałam budynie, obie
mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się
cytryny z
cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z
masłem, pamiętajmy, że najpierw
masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.
Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej
śmietany dodać
cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną
żelatynę.Upiec
biszkopt z 5
jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony
biszkopt, wykładamy
cytrynowy krem na to dajemy ubitą
śmietanę, następnie układamy
herbatniki, całość polać
polewą czekoladową. Włożyłam do lodówki na 3 godziny i starczyło :)



poniedziałek, 26 marca 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter