ßßß Cookit - przepis na Cytrynowiec

Cytrynowiec

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Panna Cotta
Serek Diuk przekąska »
Cytrynowiec
Akcja Wielkanocna
Szukałam w internecie inspiracji i znalazłam . Oto stronka skąd wzięłam przepis troszkę go zmieniłam nie dałam ananasa i gotowej polewy ani nie zamoczyłam herbatników .Oczywiście ciasto bo jak by mogło być inaczej mam w domu dwóch łasuchów ,chciałam ich czymś zaskoczyć . Znalazłam ciasto Cytrynowiec idealne na na Święto Wielkanocne
SKŁADNIKI:
200 g margaryny Kasia
sok z 3 cytryn
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
¾ szklanki cukru
2 ½ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
3 paczki zwykłych herbatników
polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Włożyłam do lodówki na 3 godziny i starczyło :)
poniedziałek, 26 marca 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/03/Cytrynowiec.html