Wykonanie
Wkrótce Wielkanoc, może dlatego naszło mnie na babkę
cytrynową. Chciałam żeby była wilgotna i puszysta, ponieważ suchych, zatykających babek, to ja nie lubię. Zaryzykowałam i popełniłam babkę
majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim
cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona)))
Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada.Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie(click).
Składniki na keksówkę 11x30cm:90 g
mąki pszennej70 g
mąki ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej1 szkl.
cukru3 łyżki
majonezu4
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczeniasok i skórka z 1
cytryny(bio)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane
mąki z proszkiem i po łyżce
majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy
skórkę z cytryny i sok.
Keksówkę (11x30cm) smarujemy
margaryną i wysypujemy
bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.Upieczoną babkę posypujemy
cukrem pudrem lub
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:tabliczka mlecznej/gorzkiej
czekoladyparę łyżek słodkiej
śmietankiCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy parę łyżek
śmietanki.
Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów:v można dodać do ciasta 1/3 szkl.
maku,
kokosu lub
migdałów w płatkach i otrzymamy w kilku pysznych smakachv można dodać do części ciasta
kakao lub
kawę i tą częścią polać po wierzchu i mamy babę w fantazyjne wzoryv można do całości ciasta dodać
kakao (zamiast części
mąki dać
kakao) i wtedy mamy babę
czekoladową