ßßß Cookit - przepis na tort dla Michasi

tort dla Michasi

nazwa

Wykonanie

Moja córcia miała jedno życzenie, jeśli chodzi o 3-cie urodziny: aby tort był z ozdobami. Nie ważne jaki smak, jaki kolor, byle były ozdoby:)
W głowie miałam wytyczne: masa z mrożonych truskawek (bo tak sobie wymyśliłam i nie wiem czemu nie chciałam tego pomysłu zarzucić, bez alkoholu- bo połowa gości to dzieci, no i te ozdoby:) Przeglądnęłam kilkadziesiąt różnych przepisów, ale albo nie wpisywały się w moje warunki, albo nie przekonywały mnie.
Postanowiłam w oparciu o dwa przepisy (na bombę truskawkowo-czekoladową z mojewypieki.com i z przepisu Pawła Małeckiego na torcik jogurtowo-owocowy) zrobić autorską wersję Tortu dla Michasi.
Składniki na spód czekoladowy
2 jajka
50 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej tortowej
niepełne pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
25 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.
Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.
Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.
masa truskawkowa (a poprawniej mus):
455 g zmiksowanych mrożonych truskawek
305 g jogurtu naturalnego (polecam Pilos z Lidla, jest gęsty, a taki powinien być, nie zbyt płynny)
305 ml śmietanki UHT 30%
90 g cukru pudru
sok z 1,5 dużej cytryny
31 g żelatyny+ 75 ml wody
Żelatynę moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem truskawki (można zamrożone lub trochę podgrzane). Sok z cytryny i cukier puder łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy (musi być dobrze ubita). Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kilka łyżek musu (3-4) dodajemy do rozpuszczonej chłodnej żelatyny , a następnie to wlewamy do reszty musu i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Dodajemy jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną. Tak powstały mus wylewamy w tortownicy na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeśli chodzi o wykończenie tortu są dwie opcje: polewa czekoladowa lub tzw. żelka truskawkowa. Ponieważ tym razem tort będzie serwowany przy wielkanocnych mazurkach, które niewątpliwie będą z czekoladą, ja wybieram żelkę.
Żelka truskawkowa:
300g zmiksowanych mrożonych truskawek
2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml wody
3 łyżki cukru pudru
sok z 3/4 cytryny
Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy masie, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.
Pozostaje tylko ozdobienie. Możemy to zrobić płatkami czekoladowymi, gotowymi ozdobami z masy cukrowej czy owocami. Idąc za radą Pawła Małeckiego możemy wyjąć tort z tortownicy i dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami. Po lekkim dociśnięciu powinny się przykleić do masy. Jeśli obawiamy się, że odpadną możemy zostawić trochę żelki i teraz nią smarować spód biszkopta przed przyklejeniem. Inną opcją jest obwiązanie ciasta wstążeczką- będzie dodatkowa dekoracja, a i przytrzyma nam biszkopty.
Podaję przepis na polewę czekoladową (zamiast żelki):
100 ml śmietany kremówki 36%
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
W niedużym garnuszku podgrzewamy kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego czekoladowego sosu, który schłodzony wylewamy na masę truskawkową.
Przyznaję się, że tej polewy nie robiłam, podaję przepis za Panią Dorotą z moich wypieków.
smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/tort-dla-michasi