Wykonanie
Moja córcia miała jedno życzenie, jeśli chodzi o 3-cie urodziny: aby tort był z ozdobami. Nie ważne jaki smak, jaki kolor, byle były ozdoby:)W głowie miałam wytyczne: masa z mrożonych
truskawek (bo tak sobie wymyśliłam i nie wiem
czemu nie chciałam tego pomysłu zarzucić, bez
alkoholu- bo połowa gości to dzieci, no i te ozdoby:) Przeglądnęłam kilkadziesiąt różnych przepisów, ale albo nie wpisywały się w moje warunki, albo nie przekonywały mnie.Postanowiłam w oparciu o dwa przepisy (na bombę
truskawkowo-
czekoladową z mojewypieki.com i z przepisu Pawła Małeckiego na torcik
jogurtowo-
owocowy) zrobić autorską wersję
Tortu dla Michasi.
Składniki na spód
czekoladowy2
jajka50 g drobnego
cukru do wypieków50 g
mąki pszennej tortowejniepełne pół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao25 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkachWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać
żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą
czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła.Tortownicę (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia.masa truskawkowa (a poprawniej mus):455 g zmiksowanych mrożonych
truskawek305 g
jogurtu naturalnego (polecam Pilos z Lidla, jest gęsty, a taki powinien być, nie zbyt płynny)305 ml
śmietanki UHT 30%90 g
cukru pudrusok z 1,5 dużej
cytryny31 g żelatyny+ 75 ml
wodyŻelatynę moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem
truskawki (można zamrożone lub trochę podgrzane).
Sok z cytryny i
cukier puder łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Schłodzoną
śmietankę ubijamy (musi być dobrze ubita). Namoczoną
żelatynę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Kilka łyżek musu (3-4) dodajemy do rozpuszczonej chłodnej
żelatyny , a następnie to wlewamy do reszty musu i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy (można podgrzać by się upewnić, że
żelatyna na pewno się rozpuściła). Dodajemy
jogurt naturalny i całość dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą
śmietaną. Tak powstały mus wylewamy w tortownicy na upieczony i ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Jeśli chodzi o wykończenie
tortu są dwie opcje:
polewa czekoladowa lub tzw. żelka truskawkowa. Ponieważ tym razem tort będzie serwowany przy wielkanocnych mazurkach, które niewątpliwie będą z
czekoladą, ja wybieram żelkę.Żelka truskawkowa:300g zmiksowanych mrożonych
truskawek2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml
wody3 łyżki
cukru pudrusok z 3/4
cytrynyDo zmiksowanych
truskawek dodajemy
cukier puder i
sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy
masie,
żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli
wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do
truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.Pozostaje tylko ozdobienie. Możemy to zrobić
płatkami czekoladowymi, gotowymi ozdobami z masy cukrowej czy
owocami. Idąc za radą Pawła Małeckiego możemy wyjąć tort z tortownicy i dookoła obłożyć podłużnymi
biszkoptami. Po lekkim dociśnięciu powinny się przykleić do masy. Jeśli obawiamy się, że odpadną możemy zostawić trochę żelki i teraz nią smarować spód
biszkopta przed przyklejeniem. Inną opcją jest obwiązanie ciasta wstążeczką- będzie dodatkowa dekoracja, a i przytrzyma nam
biszkopty.
Podaję przepis na
polewę czekoladową (zamiast żelki):100 ml
śmietany kremówki 36%100 g gorzkiej lub
mlecznej czekoladyW niedużym garnuszku podgrzewamy kremówkę, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki
czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego
czekoladowego sosu, który schłodzony wylewamy na masę
truskawkową.Przyznaję się, że tej polewy nie robiłam, podaję przepis za
Panią Dorotą z moich wypieków.smacznego!