ßßß
Przepis na cytrynowiec zaczerpnęłam z książki „Przepisy siostry Anastazji – 100 nowych ciast”.Wykonanie ciasta:1. Pieczemy jasny, cienki biszkopt, np. wg w tego przepisu2. Masa cytrynowa:Składniki:– 2 budynie śmietankowe– 1 kostka masła– ¾ szklanki cukru kryształu– 3 żółtka– 3 cytryny– 1 ½ łyżki mąki pszennej– 1 łyżka mąki ziemniaczanej– 1 cukier waniliowyWykonanie:Wyciskamy sok z cytryn i uzupełniamy wodą do ok. 2 i ½ szklanki. Przelewamy do garnka i zagotowujemy razem z cukrem. W ½ szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, łączymy z gotująca się wodą cytrynową i gotujemy budyń. Ostudzony budyń łączymy z utartym masłem.3. Masa śmietankowa:– ½ l śmietany kremówki– 2/3 łyżki cukru pudru– 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody)Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier – i na końcu – rozpuszczoną żelatynę.4. Przełożenie ciastaDodatki: 1 puszka ananasów, 2-3 paczki herbatników, polewa czekoladowa.Przekładamy ciasto w kolejności: biszkopt – masa cytrynowa – ananasy – masa śmietankowa – herbatniki – polewa czekoladowa