Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tort z
truskawkami i
śmietanąBułki ze
szpinakiem,
serem i ... »Kolejny tydzien i kolejne wspólne pieczenie . Tym razem będą to
Bułki pszenno-orkiszowe z
parmezanem i
oreganoPrzepis jest Pauliny z niego piekę .
mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gramsuche
drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżkaletnia
woda, 200 mililitrówtarty
parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżkaRozczyn:
woda połowę szklanki
drożdże 2 łyżki
cukru i mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 2 łyżki
mąki i mieszamy .Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minutObydwie
mąki wsypałam do miski.Dodałam
drożdże,
sól,
cukier i
oliwę z oliwek wymieszałam.Wlałam resztę
wody i rozczyn zagniotłam ciasto.Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut.Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa
razy.Formujemy bułeczki obtaczamy w
parmezanie wymieszanym z
oregano.Układamy na blaszce do pieczenia przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia .Nacinamy noże
bułkę na środku posypujemy resztą
parmezanuPiekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
Piekły razem ze mną:Łucja - Fabryka Kulinarnych InspiracjiMonika - Matka WariatkaPat -
Patison w kuchniPaweł - Marder & Marder ManufactureDobrafka -
Bona Apetita!Iza - Smaczna PyzaDaria - BreakfastJustyna - Gotowanie i pieczenie - I
love itGabriel -
Męski wypasDorota - Moje Małe CzarowanieLidia - na fbOlimpia - Pomysłowe pieczenieEwelina - Przy kubku
kawyAgata - Kulinarne przygody GatityJoanna - Różowa kuchniaMonika - Pin up Cooking LookingMałgosia - Smaki AlzacjiEdyta - Przy
kuchennym stoleAnna - Everyday FlavoursMarghe - Po prostu Margheniedziela, 09 marca 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter