Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tort z truskawkami i śmietaną
Bułki ze szpinakiem,serem i ... »
Kolejny tydzien i kolejne wspólne pieczenie . Tym razem będą to
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Przepis jest Pauliny z niego piekę .
mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
tarty parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżka
Rozczyn:
woda połowę szklanki drożdże 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy .
Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
Obydwie mąki wsypałam do miski.
Dodałam drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszałam.
Wlałam resztę wody i rozczyn zagniotłam ciasto.
Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut.
Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa razy.
Formujemy bułeczki obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano.
Układamy na blaszce do pieczenia przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia .
Nacinamy noże bułkę na środku posypujemy resztą parmezanu
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
Piekły razem ze mną:
Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika - Matka Wariatka
Pat - Patison w kuchni
Paweł - Marder & Marder Manufacture
Dobrafka - Bona Apetita!
Iza - Smaczna Pyza
Daria - Breakfast
Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it
Gabriel - Męski wypas
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Lidia - na fb
Olimpia - Pomysłowe pieczenie
Ewelina - Przy kubku kawy
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - Różowa kuchnia
Monika - Pin up Cooking Looking
Małgosia - Smaki Alzacji
Edyta - Przy kuchennym stole
Anna - Everyday Flavours
Marghe - Po prostu Marghe
niedziela, 09 marca 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/03/Bulki-pszenno-orkiszowe-z-parmezanem-i-oregano.html