ßßß
Składniki :Cytuje za Pauliną:225 g mąki pszennej150 g mąki orkiszowej7 gram suchych drożdży1 i 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy z oliwek200 ml letniej wody2 łyżki tartego parmezanu1 łyżka suszonego oreganoSposób przygotowania1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min., aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż bułek. Posypujemy pozostałym parmezanem.3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.
Piekły/piekli ze mną :Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych InspiracjiMonika z blogu Matka WariatkaPat z blogu Patison w kuchniPaweł ze strony www.Chleby.infoDobrafka z blogu Bona ApetitaIza z blogu Smaczna PyzaDaria z blogu BreakfastGabriel z blogu Męski WypasDorota z blogu Moje Małe CzarowanieLidiaWesołowska fbOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieEwelina z blogu Przy kubku kawyAgata z blogu kulinarne przygody GatityJoanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Pin up Cooking LookingMałgosia z blogu Smaki AlzacjiEdyta z blogu Przy kuchennym stoleAnia z blogu EVERYDAY FLAVOURSKarolina z blogu Kresowa PanienkaPistachio z blogu PistachioMerghe z blogu Po prostu Marghe