Wykonanie
Kolejny wypiek z
serii "Wypiekanie na śniadanie " pomysłu Małgosi tym razem przyszła
pora na bułeczki, no i jakoś wyszły tak trochę mało wyrosły :D, ale są pyszne znaczy były bo ich już nie ma ;). Ale z racji tego że to moje pierwsze
bułki i ogólnie dopiero co wzięłam się za tego typu wypieki jestem bardzo zadowolona :). Więc jak upiekę je za 10 razem będą idealne - przynajmniej mam taka nadzieję ;). Przepis ze strony Pauliny Buszująca w kuchni .
Składniki :Cytuje za Pauliną:225 g
mąki pszennej150 g
mąki orkiszowej7 gram suchych
drożdży1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek200 ml letniej
wody2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka
suszonego oreganoSposób przygotowania1. Obie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier i
oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy
wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min., aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy
mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2
razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w
parmezanie wymieszanym z
oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia.
Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż
bułek. Posypujemy pozostałym
parmezanem.3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.
Piekły/piekli ze mną :Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych InspiracjiMonika z blogu Matka WariatkaPat z blogu
Patison w kuchniPaweł ze strony www.
Chleby.infoDobrafka z blogu
Bona ApetitaIza z blogu Smaczna PyzaDaria z blogu BreakfastGabriel z blogu
Męski WypasDorota z blogu Moje Małe CzarowanieLidiaWesołowska fbOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieEwelina z blogu Przy kubku
kawyAgata z blogu kulinarne przygody GatityJoanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Pin up Cooking LookingMałgosia z blogu Smaki AlzacjiEdyta z blogu Przy
kuchennym stoleAnia z blogu EVERYDAY FLAVOURSKarolina z blogu Kresowa PanienkaPistachio z blogu PistachioMerghe z blogu Po prostu Marghe