Wykonanie
Możecie nie uwierzyć ale te
bułki można jeść jedną za drugą bez opamiętania! nie pamiętam kiedy
jadłam tak dobre późne śniadanie! Mój pomysł wypiekania na śniadanie uważam za rewelacyjny, dzięki niemu próbuję nowych smaków i przekonuję się, że umiem coraz więcej..yuppi ! za chwilę będziemy wypiekać
croissanty.. nie zapomnijcie czasem zaopatrzyć się w składniki! ale chyba najpierw zdecyduję się na orkiszowy chlebek..muszę wyszukać fajnego przepisu:))co myślicie?

Przepis z tej stronyCytuję za autorką :"Składniki: na 8 bułeczek225g
mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista Lubelli )150g
mąki orkiszowej ( u mnie T720 )7g suchych
drożdży2 łyżeczki
soliłyżka
oliwy z oliwek ( u mnie z pestek
winogron )200ml letniej
wody3 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka
suszonego oreganoObie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier i
oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać
wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2
razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w
parmezanie wymieszanym z
oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia.
Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż
bułek. Posypać pozostałym
parmezanem.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut."



Piekli ze mną :Monika z Matka WariatkaPat z
Patison w kuchniPaweł z Marder&Marder ManufactureDobrawa z
Bona Apetita!Izabela z Smaczna PyzaDaria z BreakfastJustyna z Gotowanie i pieczenie - I
love itGabriel z
Męski wypasDorota Moje Małe CzarowanieLidia z FBOlimpia z Pomysłowe pieczenieEwelina z Przy kubku
kawyAgata z Kulinarne przygody GatityJoanna z Różowa KuchniaMonika z Pin up Cooking LookingMałgosia z Smaki AlzacjiEdyta z Przy
kuchennym stoleAnią z Everyday FlavoursKarolina z Kresowa PanienkaPistachio z PistachioMarghe z Po prostu Marghe