Wykonanie
Z cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej
mąki razowej. A ten aromatyczny efekt
daje obtoczenie ich w świeżo startym
parmezanie i
suszonym oregano. Pachną obłędnie !
Składniki:225 g
mąki pszennej150 g
mąki orkiszowej razowej7 g suchych
drożdży1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru200 ml letniej
wody2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka
suszonego oreganoWykonanie:Wszystkie składniki oprócz
parmezanu i
oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć
mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance
parmezanu i
oregano i układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej
mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni.
Bułki nacinamy wzdłuż
ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut.
Zajrzyjcie też do:Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracjiMoniki z
Matki wariatkiPat z
Patison w kuchniPawła z Marder & Marder ManufactureDobrawki z
Bona apetitaIzy ze Smacznej pyzyDarii z BreakfastJustyny z Gotowanie i pieczenieGabriela z Męskiego wypasuDoroty z Mojego małego czarowaniaLidii z FBOlimpii z Pomysłowego pieczeniaEweliny z Przy kubku
kawyJoanny z Różowej kuchniMoniki z Pin up cooking lookingMałgosi ze Smaków AlzacjiEdyty z Przy
kuchennym stoleAni z Everyday flavoursKaroliny z Kresowej panienkiMałgosi z Po prostu MargheLo z Pistachio