ßßß Cookit - przepis na Bułki z serem i oregano

Bułki z serem i oregano

nazwa

Wykonanie

Pyszne, ciepłe bułeczki na śniadanie? Tak się zaczyna idealny dzień. Dzisiaj w cyklu " wypiekanie na śniadanie " Gosia zaproponowała bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano z przepisu Buszującej w kuchni . ja zrobiłam bułki z tym co miałam pod ręką - mąką pełnoziarnistą i serem żółtym. Wyszły bardzo smaczne bułeczki świetnie pasujące do wędlin i sera .
/8 bułek/
225 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryginale mąka orkiszowa)
7 g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
200 ml letniej wody
2 łyżki tartego parmezanu lub innego sera o wyraźnym smaku
1 łyżka suszonego oregano
Mąki wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać oliwę, a następnie wodę. Wyrabiać 5-10 minut, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Zostawić ciasto na 5 minut, a następnie znów wyrabiać przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 2 godziny).
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą spłaszczyć, a następnie zwinąć boki do środka tworząc sakiewkę. Powtórzyć czynność dwa razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w serze wymieszanym z oregano. Układać spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż bułek. Posypać pozostałym serem z oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 20 minut.
Bułki możecie podziwiać także u: Łucji, Matki Wariatki, Patisona, Pawła, Dobrafki, Pyzy, Dari, Justyny, Gabriela, Doowy, Lidii, Olimpii, Gatity, Joanny, Moniki .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/03/Bulki-z-serem-i-oregano.html