Wykonanie
Pyszne, ciepłe bułeczki na śniadanie? Tak się zaczyna idealny dzień. Dzisiaj w cyklu " wypiekanie na śniadanie " Gosia zaproponowała
bułki pszenno-orkiszowe z
parmezanem i
oregano z przepisu Buszującej w kuchni . ja zrobiłam
bułki z tym co miałam pod ręką -
mąką pełnoziarnistą i
serem żółtym. Wyszły bardzo smaczne bułeczki świetnie pasujące do
wędlin i
sera ./8 bułek/225 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryginale
mąka orkiszowa)7 g suchych
drożdży1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju słonecznikowego200 ml letniej
wody2 łyżki tartego
parmezanu lub innego
sera o wyraźnym smaku1 łyżka
suszonego oreganoMąki wymieszać z
solą,
cukrem i
drożdżami. Dodać
oliwę, a następnie
wodę. Wyrabiać 5-10 minut, aż powstanie elastyczne, gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać
mąką). Zostawić ciasto na 5 minut, a następnie znów wyrabiać przez 5 minut. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 2 godziny).Ciasto podzielić na 8 części. Każdą spłaszczyć, a następnie zwinąć boki do środka tworząc sakiewkę. Powtórzyć czynność dwa
razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w
serze wymieszanym z
oregano. Układać spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Ostrym nożem zrobić nacięcia wzdłuż
bułek. Posypać pozostałym
serem z
oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 20 minut.
Bułki możecie podziwiać także u: Łucji,
Matki Wariatki,
Patisona, Pawła, Dobrafki, Pyzy, Dari, Justyny, Gabriela, Doowy, Lidii, Olimpii, Gatity, Joanny, Moniki .