Wykonanie
Składniki
mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gramsuche
drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżkaletnia
woda, 200 mililitrówtarty
parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżkaSposób przygotowania1. Obie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier i
oliwę z oliwek wymieszać. Stopniowo dolewać
wodę. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, aby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski, obsypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie boki zwinąć do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć jeszcze 1-2
razy. Formować podłużne bułeczki. Obtoczyć w
parmezanie wymieszanym z
oregano. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do ponownego napuszenia.
Ostrym, ząbkowanym nożem zrobić nacięcia wzdłuż
bułek. Posypać pozostałym
parmezanem.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.rss