Wykonanie

Heh, po raz pierwszy załapaliśmy się z Madzią do wspólnej akcji blogerów kulinarnych polegającej na przygotowaniu jakiejś potrawy. Nie tak, że wszyscy się spotykamy i coś robimy tylko każdy u siebie, każdy sobie. Jest jeden przepis i każdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy
bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat
pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu
sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco:225 g
maki pszennej150 g
mąki orkiszowej7 g
drożdży instant1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek200 ml letniej
wody2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka
suszonego oreganoObie
mąki,
drożdże,
sól,
cukier i
oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy
wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, a
potem wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy lekko
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę.. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2
razy. Formujemy podłużne bułeczki (ja uformowałem podłużne, ale i tak wyrosły mi na okrągłe). Obtaczamy je w
parmezanie wymieszanym z
oregano. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż
bułek i posypujemy posypujemy pozostałym
parmezanem.Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową typ 2000 i pszenną typ 550.Razem ze mną udział w akcji brali:Dobrawa z
Bona Apetita!Iza ze Smacznej PyzyDaria z BreakfastJustyna z Gotowanie i Pieczenie - I
love itGabriel z Męskiego WypasuDorota z Moje Małe CzarowanieOlimpia z Pomysłowego PieczeniaEwelina z Przy Kubku
KawyAgata z Kulinarnych Przygód GatityJoanna z Różowej kuchniMałgorzata ze Smaków AlzjacjiEdyta z Przy
Kuchennym StoleAnna z Everyday FlavoursKarolina z Kresowej PanienkiMarghe z Po Prostu Marghe / Semplicemente Marghe i Lidia, która bloga nie prowadzi, ale zdjęcie zamieściła TUTAJSmacznego!
Bułki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)