ßßß
Heh, po raz pierwszy załapaliśmy się z Madzią do wspólnej akcji blogerów kulinarnych polegającej na przygotowaniu jakiejś potrawy. Nie tak, że wszyscy się spotykamy i coś robimy tylko każdy u siebie, każdy sobie. Jest jeden przepis i każdy biorący udział w akcji z tego przepisu przygotowuje swoją wizję, swoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco:225 g maki pszennej150 g mąki orkiszowej7 g drożdży instant1,5 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy z oliwek200 ml letniej wody2 łyżki tartego parmezanu1 łyżka suszonego oreganoObie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, a potem wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę.. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki (ja uformowałem podłużne, ale i tak wyrosły mi na okrągłe). Obtaczamy je w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem.Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową typ 2000 i pszenną typ 550.Razem ze mną udział w akcji brali:Dobrawa z Bona Apetita!Iza ze Smacznej PyzyDaria z BreakfastJustyna z Gotowanie i Pieczenie - I love itGabriel z Męskiego WypasuDorota z Moje Małe CzarowanieOlimpia z Pomysłowego PieczeniaEwelina z Przy Kubku KawyAgata z Kulinarnych Przygód GatityJoanna z Różowej kuchniMałgorzata ze Smaków AlzjacjiEdyta z Przy Kuchennym StoleAnna z Everyday FlavoursKarolina z Kresowej PanienkiMarghe z Po Prostu Marghe / Semplicemente Marghe i Lidia, która bloga nie prowadzi, ale zdjęcie zamieściła TUTAJSmacznego!
Bułki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)