ßßß Cookit - przepis na Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

Brazylijskie bułeczki z parmezanem Pão de Queijo

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tarta biszkoptowa z ananasem ...
Sałatka z tuńczykiem »
Pão de queijo to tradycyjne,brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie, gdzie sprzedawane są wprost z ulicznych stoisk. Najczęściej spożywane są jako dodatek do śniadania i jako przepyszne przekąski w ciągu dnia.
(na ok. 25 bułeczek)
Składniki na bułeczki:
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej
drożdże świeże 40 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
2 jajka ( w tym jedno do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
margaryna rozpuszczona 125 g
Farsz :
1 szklanka startego parmezanu
200 gram sera koziego
pomidory czerwone suszone w zalewie ( 8 szt)
szpinak mrożony rozdrobniony 450 gram
Do miski wsypujemy mąkę robimy w niej dołek .
W szklance ciepłej wody rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru.
Przekładamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką.
Mieszamy delikatnie aby połączyła się mąka z rozczynem i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia .
Rozpuszczamy margarynę dodajemy do niej łyżeczkę soli mieszamy , teraz dodajemy jedno jajo też mieszamy.
Dodajemy do maki z rozczynem i wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy je na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Szpinak wkładamy do patelni i trzymamy do rozmrożenia , dodajemy do niego 3 ząbki sprasowanego czosnku .
Ser kozi kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. To samo robimy z pomidorami , drobno kroimy je i dodajemy do szpinaku.
Całość trzymamy 30 minut na patelni , zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i rozprowadzamy na nim nasz farsz .
Posypujemy na całej powierzchni startym parmezanem.
Zawijamy ciasto " w rulonik" i kroimy w półcentymetrowe paseczki.
Smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Bułeczki są idealne smakują wyśmienicie na ciepło i zimno .
niedziela, 11 stycznia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Brazylijskie-buleczki-z-parmezanem-Patildeo-de.html