Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort
dyniowo-
czekoladowy. Nie za słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem
kakao i delikatnym,
dyniowym kremem. Sezon
dyniowy w pełni więc warto skusić się na przygotowanie czegoś na słodko z pękatej królowej jesieni.
Biszkopt:5 dużych
jajek1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego3 łyżki gorzkiego
kakaoszczypta
soliKrem
dyniowy:400 g
pure z dyni (przepis tutaj)250 g
sera mascarpone330 ml
śmietany 30%2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii7 łyżek
cukru pudru1 czubata łyżka
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wodyDodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady 60%1 łyżka gorzkiego
kakao (do posypania)

Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąki i
kakao wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując
cukier z
cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym
żółtku i ubijać. Dodać 1/3
mąki z
kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część
mąki z
kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec
biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut.
Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części.Krem
dyniowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej
wody.
Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z
wanilii i
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać
serek mascarpone i schłodzone
pure z dyni. Krótko zmiksować.
Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch
tortu. Wstawić do lodówki.Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi
tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z
rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić
czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia
czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch
tortu posypać gorzkim
kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon. Smacznego!Rady:
Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru
wody.Ilość
żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji
pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość.Jeśli wolisz słodszy krem do
tortów, możesz dodać więcej
cukru pudru, w zależności od upodobań.Blaty
tortu można dodatkowo nasączyć
wodą z sokiem z
cytryny lub naparem
herbaty z odrobiną
alkoholu.