Wykonanie
wegetariańskieEMPANADASZ
MOZZARELLĄ NA JESIENNIE

Przepis prosto z pieca. Powstał dokładnie dwie godziny temu. Pierożki powstały zaś w niecałe półtorej. Z racji piątku, postanowiłam wczoraj zrobić wegetariańska wersję Empanadas, czyli meksykańskich pierożków.
Plan był prosty - miało być jesiennie, pożywnie i z możliwością na wynos, gdyż Mężuś dzisiaj dyżuruje. Ale oczywiście mimo
planu, zabrałam się za nie za późno i w dobrym biegu ofiarowałam świeżutkie i pachnące, zapakowane w miseczkę, Mojemu Słońcu stojącemu w drzwiach. Ale pachniały tak pięknie, że podczas zdjęć nie mogłam się oprzeć i już jednego spróbowałam - są bombowe! Z
dynią,
brokułem,
marchewką i
mozzarellą, z nutą
curry....Czyż nie jesiennie? Już nie
mogę się doczekać, kiedy spałaszuję resztę ze Smykiem :) A Was zostawiam z przepisem...

Składniki :ciasto niezmiennie:

500 g
mąki pszennej - przesianej !250 g
margaryny3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietany30 g świeżych
drożdżyfarsz:1
cebula1
brokuł6-7 małych i cienkich
marchewekpół małej dyni - około 800 g1
mozzarellasólpieprzcurryłyżka
ostrego domowego
ketchupu na bazie
chili - może być
sos pomidorowy z
chilii albo
ketchup ostry
oliwado posypania :
białkatymianekNajpierw zabieramy się za farsz, gdyż ciasto, z racji dodatku
drożdży trzeba szybko wykorzystać. Rośnie w rękach;)
Marchew obieramy. To samo czynimy z
dynią i
cebulą.
Brokuła dokładnie płuczemy.W szybkowarze, w lekko osolonej wodzie, gotujemy 4 minutki (lub tyle, ile podaje Wasz szybkowar czasu na gotowanie
brokułów)
brokuły podzielone na różyczki z
marchewką, podzieloną na grube plasterki, na al dente. Można zrobić to w zwykłym garnku, ale trzeba zachować kolejność gotowania - najpierw
marchew, a
potem do niej dorzucić pod koniec, na góra 8 minut,
brokuła. W tym czasie w woku lub dużej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić pokrojona w kostkę
cebulę, i gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w nieduże plasterki (takie jak
jabłka na szarlotkę)
dynię. Wymieszać. Dodać
sól,
pieprz,
curry i smażyć chwilkę razem. Następnie zmniejszyć ogień, podlać odrobinka
wody, przykryć i dusić chwilę. Ja robiłam to do momentu końca gotowania
brokułów;)
Brokuły i
marchew odcedzić , wrzucić do dyni, razem ze sobą wymieszać, doprawić do smaku.
Brokuły powinny podczas mieszania lekko się rozpaść. Zdjąć z ognia.Zabieramy się za ciasto (ja akurat robiłam je podczas smażenia i gotowania warzyw - ale to kwestia wprawy). Do miski z
mąką wrzucamy starte na małych oczkach
drożdże. Wrzucamy
miękką margarynę,
śmietanę oraz
żółtka. Siekamy
łopatką. Szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy lekko oprószonej
mąką i wykrawamy kółka - im mniejsze, tym więcej pierożków. Ja zrobiłam kilka małych i dwa spore.
Mozzarellę kroimy w plastry. Nakładamy plaster
sera na kółka z ciasta, na każdy farsz i dobrze zlepiamy boki. Wierzch smarujemy
białkiem i posypujemy
tymiankiem. Pieczemy w 180'c około 35-40 minut. Muszą być apetycznie przyrumienione :) Podawać cieplutkie, choć zimne są równie pyszne ;). Koniecznie z
ostrym pomidorowym sosem. Nadają się do szybkiego odgrzewania w mikrofalówce.Smaczności ! :)
