Wykonanie
Z
JOGURTEM
W zimie nie udało mi się wziąć udziału w mojej ukochanej akcji. W tym roku, w letniej edycji, moje uczestnictwo wprawdzie będzie mniej owocnie, ale nie potrafię sobie odmówić pieczenia koljnych pyszności. Akcja Muffinkowo IV, prowadzona przez Domi, trwa tylko do 30 lipca, wiec jeszcze kilka muffinek w tym tygodniu zagości na blogu :) Mam nadzieję, że w dobie pikników ucieszą Was ich nowe odsłony. Tym razem sięgnęłam do kurzącej się na półce książeczki Babeczki słodkie i pikantne. Jedyna zmiana to to, że darowałam sobie ich lukrowanie. Są pyszne, mocno
kakaowe, wręcz
czekoladowe, z delikatnym
serkiem w środku. Naprawdę polecam.

Składniki:200 g
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody4 łyżki
kakao w proszku1
jajko150 g
cukru80 ml
olejuok. 200 g
jogurtu naturalnego150 g
sera twarogowego1 łyżka
soku z cytryny1 torebka
cukru waniliowego - ja nie miałam i zastąpiłam 2 łyżeczkami
cukru pudru i 3 kroplami
oleju waniliowegocukier puder na
lukiermasło do posmarowania formyPiekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Zagłębienia w blasze do muffinek posmarować tłuszczem - ja piekłam w silikonowych, bez tłuszczu.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
soda i
kakao.
Jajko rozbełtać, dodać
cukier,
olej oraz
jogurt i dobrze rozmieszać.
Mąkę przesiać na masę jajeczną i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.Połowę ciasta wyłożyć do zagłębień w blasze. Świeży
ser utrzeć z
cukrem i
sokiem cytrynowym, następnie rozłożyć na cieście w zagłębieniach. Przykryć resztą ciasta i piec około 25 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika.Upieczone muffinki odstawić na około 5 minut, aby ciasto odpoczęło i wyjąć z formy.
Cukier puder utrzeć z 1 łyżką
wody i ozdobić muffinki. Smaczności !

Przepis ląduje w Akcji Domi :)