Wykonanie
Ciasto bez użycia miksera, proste jak muffinki, wilgotne jak ciasto
jogurtowe. W książce Nigelli „Jak być domową boginią” babeczki
jogurtowo-
cytrynowe. Na bazie tego przepisu powstała moja Babka cytrynowa z wyraźnym
waniliowym posmakiem.Składniki:150g
jogurtu naturalnego60g
masła lub
margaryny2
jajkaSkórka z dwóch
cytryn150g
mąkiSzczypta
soli¼ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej100g
cukruŁyżka
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąLukier:100g
cukru pudruOk. 3 łyżeczek
soku z cytrynyWykonanie:Do miski wbijamy
jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy
jogurt i roztopiony (ostudzony) tłuszcz. Dodajemy też
skórkę cytrynową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy widelcem. Do miski przesiewamy
mąkę, dosypujemy proszek,
sodę,
sól i
cukier zwykły oraz
waniliowy. Wszystko razem mieszamy widelcem i przenosimy ciasto do blaszki babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)Ostudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy, i robimy
lukier. Do
cukru pudru dodajemy trochę
soku z cytryny, tylko tyle, żeby
cukier się rozpuścił i powstał gęsty
lukier.Babkę ozdabiamy lukrem i cukrowymi posypkami.