Wykonanie
WARZYWNE

Moja kolejna zachcianka. Placki ziemniaczane. Zachcianka, która chyba jest stała w moim obecnym stanie. Tym razem placuszki z
serii urozmaicone. Nieprawda, że z
młodych ziemniaków nie da się zrobić placków - da się i to jakie. Chrupiące dzięki
marchewce, lekko słodkawe, dzięki
kukurydzy, co nie oznacza, że nie na ostro. Zajadała się nimi cała moja Rodzinka. A wszystko w 20 minut. Zapraszam.Składniki na 30 małych placuszków:4
ziemniaki2
marchewkipół puszki
kukurydzy1
cebula2
dymki wraz z zielonym
szczypiorem4 listki świeżej
bazylii2 małe gałązki
oreganoodrobina
natki pietruszki1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1
jajopieprzsólopcjonalnie
curryodrobina
mleka - 1 łyżka
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na muto na tarce.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić odsączoną
kukurydzę, poszatkowaną
cebulę wraz z
ziołami, wbić
jajo, dodać obie
mąki,
mleko i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku. Na rozgrzany tłuszcz nakładać po łyżce ciasta, aby placuszki były niewielkie. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać. Smaczności !