Wykonanie

Przedstawiam dzisiaj pierwszą zupę jaką nauczyłam się robić podczas Warsztatów Akademii Kulinarnej pod
okiem Marcina
Budynka. Jedyną modyfikacją, którą wprowadziłam to zastąpienie
bulionu drobiowo-
warzywnego wywarem warzywnym, ale zupa wcale na tym nie ucierpiała :)Składniki dla 4 osób:1 litr
wywaru z warzywpół
młodej kapusty1
cebula4
młode ziemniaki4 łyżki posiekanego
koperkułyżka
śmietanyser biały 20 dag1
jajko1 łyżka
mąkiłyżeczka
cynamonułyżka kuminu lub
kminkułyżka
masła2-3 łyżki
oliwy z oliwekpapier do pieczenia i gotowania (ja używam papieru SAGA)Gotujemy
wywar warzywny - w wodzie z łyżką
oliwy gotujemy drobno pociętą
włoszczyznę i już :)Drobno pociętą
cebulę i
ziemniaki podsmażamy na łyżce
masła z łyżką
oliwy, po chwili dodajemy posiekaną
kapustę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.Wlewamy
wywar (uwaga - nie wlewaj od razu całości - łatwiej zupę rozrzedzić niż zagęścić czekając aż
wywar odparuje... tego nauczyłam się na warsztatach :)Wrzucamy
koper i gotujemy ok. 15-20 minut.W tym czasie szykujemy
kiełbaski...W misce ucieramy
twaróg z
żółtkiem,
twaróg można wcześniej zmielić, ale ja dałam radę utrzeć go poprostu widelcem :) dodajemy szczyptę
soli,
cynamon i
mąkę i ucieramy chwilkę, ubijamy pianę z
białka i delikatnie łączymy z masą
twarogową.Na papierze do gotowania i pieczenia układamy masę w ruloniku, zawijamy i za pomocą sznurka formujemy małe
kiełbaski. W garnku gotujemy
wodę i wrzucamy nasze
kiełbaski na wrzątek na ok. 10 minut.W tym czasie doprawiamy zupę
solą i
pieprzem, dodajemy
śmietanę i miksujemy. Jeżeli krem wychodzi nam zabyt gęsty, możemy dolać
wywaru.
Kiełbaski wyjmujemy i kroimy na plasterki. Na talerze wylewamy zupę, układamy plasterki kiełbasek, dekorujemy uprażonym na suchej patelni kuminem i kilkoma kroplami
oliwy z oliwek.Smacznego!