Wykonanie
            
Lazanię podałam w moim nowy nabytku foremkach do zapiekania jednoosobowych firmy Le Creuset, kupionych w mega okazyjnej, jak na tę firmę, cenie :)Składniki dla 2 osób:kilka płatów 
makaronu lazanii, ja używam takiej, która nie wymaga wcześniejszego gotowania40 dag 
szpinaku mrożonego w liściach, u mnie Bonduelleopakowanie 
serka ricottaśrednia 
cebula3-4 ząbki 
czosnkuopakowanie sosu Basilico firmy Łowicz2 łyżki 
masła2 łyżki 
mąkiok. 350 ml 
mleka1/3 szklanki startego 
parmezanu lub 
mozarellisól, 
pieprzprzyprawy do beszamelu - 1/2 łyżeczki startej 
skórki cytrynowej, szczypta 
gałki muszkatułowej, 
listek laurowy, 
sól, 
pieprzOdmrażamy 
szpinak. Na 
maśle podsmażamy drobno posiekaną 
cebulkę i 
czosnek, dodajemy odciśnięty z 
wody szpinak, podsmażamy przec chwilę, odstawiamy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy 
ricottę, przyprawiamy, mieszamy, odstawiamy.Sos Łowicza otwieramy :)Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy 
masło, dodajemy 
mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę 
mleka (zimne!), wrzucamy 
przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy 
mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne 
mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko. 
Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia lazanii - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami 
makaron i każdy z 
sosów, ostatnie warstwy to 
makaron, gruba warstwa beszamelu i 
ser.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.Smacznego!



Drugą warstwę lazanii stanowił taki sos jak na zdjęciu - 
Sos włoski Basilico Łowicza.

Kilka słów od producenta - 
sosy włoskie Łowicz to linia produktów premium przygotowana specjalnie z myślą o amatorach włoskiej kuchni poszukujących gwarancji wysokiej jakości i najlepszych składników. 
Sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów 
pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo 
pomidorów oraz klasycznych włoskich dodatków: 
bazylii – w sosie Basilico, 
papryczki chilli – w Arrabiacie oraz 
oliwek i 
kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak.Przygotowane z naturalnych składników 
Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce 
sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości 
smakowych.Dzięki 
Sosom włoskim Łowicz każdy może wybrać się w kulinarną wycieczką po 
słonecznej Italii, a przy okazji zaproponować pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie tylko chwilę.Niech moje danie będzie inspiracją dla Was w wymyślaniu potraw w konkursie na moim blogu, o którym usłyszycie już jutro :)