Wykonanie
Lazanię podałam w moim nowy nabytku foremkach do zapiekania jednoosobowych firmy Le Creuset, kupionych w mega okazyjnej, jak na tę firmę, cenie :)Składniki dla 2 osób:kilka płatów
makaronu lazanii, ja używam takiej, która nie wymaga wcześniejszego gotowania40 dag
szpinaku mrożonego w liściach, u mnie Bonduelleopakowanie
serka ricottaśrednia
cebula3-4 ząbki
czosnkuopakowanie sosu Basilico firmy Łowicz2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiok. 350 ml
mleka1/3 szklanki startego
parmezanu lub
mozarellisól,
pieprzprzyprawy do beszamelu - 1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowej, szczypta
gałki muszkatułowej,
listek laurowy,
sól,
pieprzOdmrażamy
szpinak. Na
maśle podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę i
czosnek, dodajemy odciśnięty z
wody szpinak, podsmażamy przec chwilę, odstawiamy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy
ricottę, przyprawiamy, mieszamy, odstawiamy.Sos Łowicza otwieramy :)Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę
mleka (zimne!), wrzucamy
przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy
mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne
mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.
Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia lazanii - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami
makaron i każdy z
sosów, ostatnie warstwy to
makaron, gruba warstwa beszamelu i
ser.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.Smacznego!
Drugą warstwę lazanii stanowił taki sos jak na zdjęciu -
Sos włoski Basilico Łowicza.
Kilka słów od producenta -
sosy włoskie Łowicz to linia produktów premium przygotowana specjalnie z myślą o amatorach włoskiej kuchni poszukujących gwarancji wysokiej jakości i najlepszych składników.
Sosy włoskie Łowicz zawierają aż do 175 gramów
pomidorów na 100 gramów produktu. To bogactwo
pomidorów oraz klasycznych włoskich dodatków:
bazylii – w sosie Basilico,
papryczki chilli – w Arrabiacie oraz
oliwek i
kaparów – w sosie Puttanseca składa się na ich wyjątkowy smak.Przygotowane z naturalnych składników
Sosy włoskie Łowicz, zamknięte w eleganckim szklanym opakowaniu wyróżniającym się na półce
sosów, opatrzonym białą etykietą, to produkt dla wszystkich wielbicieli prawdziwego włoskiego smaku. Sosy Arrabbiata, Puttanesca i Basilico nie zawierają sztucznych barwników. Tradycyjny sposób przygotowania – wekowanie – gwarantuje zachowanie wyjątkowych wartości
smakowych.Dzięki
Sosom włoskim Łowicz każdy może wybrać się w kulinarną wycieczką po
słonecznej Italii, a przy okazji zaproponować pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie tylko chwilę.Niech moje danie będzie inspiracją dla Was w wymyślaniu potraw w konkursie na moim blogu, o którym usłyszycie już jutro :)