ßßß
Składniki (4 porcje):500 g surowej kiełbasy paprykowej2 szalotki8 niedużych pieczarek brązowych2 ząbki czosnku1 marchewka1/2 szklanki passaty pomidorowej1/2 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnegosól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku500 g makaronu rurki (penne, tubettini, tortiglioni)150 g świeżego młodego szpinaku (baby szpinak)posiekana natka pietruszki - do podaniaSos:50 g masła50 g mąki pszennej600 ml mlekaświeżo zmielona gałka muszkatołowa50 g parmezanu, startego100 g sera cheddar, startego
Ugotować makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente wrzucić do garnka baby szpinak, zamieszać i przecedzić makaron ze sparzonym szpinakiem.Z kiełbasek zdjąć jelita i pokroić je w małej wielkości kawałki, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce (grube wiórki), pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.Na patelni obsmażyć mięso, gdy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć, aż mięso i cebula lekko się zrumienią. Dodać marchewkę i czosnek, wymieszać i chwilkę przesmażyć, aby czosnek uwolnił aromat. Wlać passatę, wino i bulion. Zagotować i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotować sos.Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i wymieszać. Dodać mleko, zmniejszyć ogień i rozprowadzić mąkę w mleku. Mieszać, aż sos będzie gładki i delikatnie zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.Połowę makaronu wymieszanego ze szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą warstwę ułożyć mięso, a następnie pozostały makron. Polać sosem i posypać wymieszanymi serami. Piec 25 minut, aż zapiekanka się zezłości.Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed podaniem aby odpoczęła, a sos zgęstniał. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego :-)Źródło: www.bbcgoodfood.com