Wykonanie
Dziś proponuję Wam pyszną zapiekankę
makaronową z
paprykową kiełbasą. Przygotowałem ją z węgierską surową
kiełbasą z mangalicy, ale każda wieprzowa surowa
kiełbasa doskonale się do tego nada. Do tego Wasz ulubiony
makaron, jakieś rurki czy kolanka, pyszny zestaw
aromatycznych serów -
cheddar,
parmezan czy gruyere i podstawę dania mamy gotową. Reszta to już kombinowanie ulubionych smaków i zapachów.Zapiekanki
makaronowe są pyszne i doskonale się sprawdzają na obiad czy kolację. Maja jeszcze jedną zaletę - można je spokojnie odgrzać w dzień następny, więc obiad na dwa dni zapewniony. No chyba, że zjecie ją za jednym razem, a to bardzo prawdopodobne :-DZ
makaronu możecie przygotować również inne zapiekanki:Zapiekanka z
makaronu,
cukinii i
salami
Składniki (4 porcje):500 g surowej
kiełbasy paprykowej2
szalotki8 niedużych
pieczarek brązowych2 ząbki
czosnku1
marchewka1/2 szklanki passaty pomidorowej1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 szklanki
wina czerwonego, wytrawnego
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku500 g
makaronu rurki (penne, tubettini, tortiglioni)150 g świeżego młodego
szpinaku (baby
szpinak)posiekana
natka pietruszki - do podaniaSos:50 g
masła50 g
mąki pszennej600 ml
mlekaświeżo zmielona
gałka muszkatołowa50 g
parmezanu, startego100 g
sera cheddar, startego

Ugotować
makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie al dente wrzucić do garnka baby
szpinak, zamieszać i przecedzić
makaron ze sparzonym
szpinakiem.Z kiełbasek zdjąć jelita i pokroić je w małej wielkości kawałki,
cebule posiekać,
marchewkę zetrzeć na tarce (grube wiórki),
pieczarki i
czosnek pokroić w plasterki.Na patelni obsmażyć
mięso, gdy wytopi się tłuszcz dodać
cebulę i smażyć, aż
mięso i
cebula lekko się zrumienią. Dodać
marchewkę i
czosnek, wymieszać i chwilkę przesmażyć, aby
czosnek uwolnił aromat. Wlać passatę,
wino i
bulion. Zagotować i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż
mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotować sos.Na patelni rozgrzać
masło, wsypać
mąkę i wymieszać. Dodać
mleko, zmniejszyć ogień i rozprowadzić
mąkę w
mleku. Mieszać, aż sos będzie gładki i delikatnie zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową.Połowę
makaronu wymieszanego ze
szpinakiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tą warstwę ułożyć
mięso, a następnie pozostały makron. Polać sosem i posypać wymieszanymi
serami. Piec 25 minut, aż zapiekanka się zezłości.Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut przed podaniem aby odpoczęła, a sos zgęstniał. Na talerzu posypać posiekaną
natką pietruszki.Smacznego :-)Źródło: www.bbcgoodfood.com