Wykonanie
Bhuna jest techniką gotowania, w którym
przyprawy są podsmażane na tłuszczu, aby uwolniły swój aromat, który później przeniknie do warzyw i
mięsa dodanych do podsmażonych przypraw.
Przyprawy te często maja formę pasty w skład której wchodzi
imbir,
cebula (
szalotka),
czosnek. Bhuna to również nazwa dania , którego przygotowanie rozpoczyna ww proces. Jest to danie kuchni indyjskiej, właściwie rodzaj
curry którego składniki powoli dusza się w przygotowanej wcześniej podsmażonej paście. Ten rodzaj
curry jest niesamowicie aromatyczny i cechuje się niewielka ilością gęstego sosu.
Składniki (4 porcje):4 małe
filety z piersi kurczaka3
papryki, różne kolory (u mnie czerwona, żółta i pomarańczowa)1
papryczka chili (opcjonalnie)40 g obranego
imbiru4 ząbki
czosnku2
cebule1 puszka
pomidorów, krojonych400 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego1 łyżka
przyprawy garam masala1 łyżka łagodnej
przyprawy curry1 łyżka łagodnej pasty
curry1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
olej rzepakowy lub
słonecznikowy – do smażenia
Piersi oczyścić i każdą podzielić na 3, 4 części.
Papryki pozbawić nasion i błonek, pokroić w średniej wielkości kawałki.Teraz czas na przygotowanie aromatycznej pasty.
Cebule i
imbir pokroić w małe kawałki i wrzucić do malaksera. Dodać
czosnek,
garam masala,
curry i dokładnie zmiksować.Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć przygotowaną pastę przez 5-8 minut ciągle mieszając, aby
przyprawy się nie przypaliły.
Cebula powinna się właściwie rozpaść.Następnie dodać puszkę
pomidorów,
cukier i gotować pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodać
papryki i
kurczaka, wymieszać i gotować przez parę minut, następnie wlać
bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż
kurczak i warzywa będą prawie miękkie.Następnie zwiększyć ogień i odparować bez przykrywki nadmiar sosu.
Mąkę ziemniaczana lub kukurydzianą wymieszać z odrobiną
wody i wlać do sosu. Mocno podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
ryżem (u mnie mieszanka basmati i dzikiego)Smacznego :-)Indyjskie smaki z
kurczakiem znajdziecie również poniżej:
Curry z
kurczaka z
szafranem - rajasthani kesar murgIndyjskie
curry z
kurczaka - Bombay-
curryMulligatawny z
kurczakaKurczak balti - indyjska uczta