ßßß
Składniki (4 porcje):4 małe filety z piersi kurczaka3 papryki, różne kolory (u mnie czerwona, żółta i pomarańczowa)1 papryczka chili (opcjonalnie)40 g obranego imbiru4 ząbki czosnku2 cebule1 puszka pomidorów, krojonych400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego1 łyżka przyprawy garam masala1 łyżka łagodnej przyprawy curry1 łyżka łagodnej pasty curry1 łyżka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smakuolej rzepakowy lub słonecznikowy – do smażenia
Piersi oczyścić i każdą podzielić na 3, 4 części. Papryki pozbawić nasion i błonek, pokroić w średniej wielkości kawałki.Teraz czas na przygotowanie aromatycznej pasty. Cebule i imbir pokroić w małe kawałki i wrzucić do malaksera. Dodać czosnek, garam masala, curry i dokładnie zmiksować.Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć przygotowaną pastę przez 5-8 minut ciągle mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Cebula powinna się właściwie rozpaść.Następnie dodać puszkę pomidorów, cukier i gotować pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodać papryki i kurczaka, wymieszać i gotować przez parę minut, następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż kurczak i warzywa będą prawie miękkie.Następnie zwiększyć ogień i odparować bez przykrywki nadmiar sosu.Mąkę ziemniaczana lub kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu. Mocno podgrzać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem (u mnie mieszanka basmati i dzikiego)Smacznego :-)Indyjskie smaki z kurczakiem znajdziecie również poniżej:Curry z kurczaka z szafranem - rajasthani kesar murgIndyjskie curry z kurczaka - Bombay-curryMulligatawny z kurczakaKurczak balti - indyjska uczta