ßßß
2 łyżki oleju2 średnie cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry4 ząbki czosnku, drobno posiekane15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty na drobnej tarce1 zielona papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami)1 łyżeczka ziaren kuminu1 łyżka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kuminu2 łyżeczki papryki1 łyżeczka kurkumy1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala1/4 łyżeczk pieprzu cayenne400g puszka pokrojonych pomidorów1/4 łyżeczki soli mirskiej, plus dodatkowo do doprawienia150 ml zimnej wody2 puszki 400g ciecierzycy (u mnie 1 słoik 750 g)2-3 łyżki świeżego soku z cytryny2 łyżeczki drobnego cukruposiekana świeża kolendra, opcjonalnieświeżo zmielony czarny pieprzNa głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.Dodajemy czosnek, imbir, chilli i ziarna kuminu i smażymy razem przez 2 minuty, stale mieszając. Dodajemy mieloną kolendrę, mielony kumin, paprykę, kurkumę, garam masalą i pieprz kajeński i mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu przez 2 minuty. Uważamy, żeby nie przypalić przypraw - spowoduje to gorzkość potrawy. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy i doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia.Ciecierzycę umieszczamy w durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy do patelni z cebulą i przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut mieszając regularnie, aż sos będzie gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę wody i jeszcze chwilę pogotować.Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok cytrynowy i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszamy ze świeżą kolendrą i podajemy.Przepis z książki "The Hairy Bikers' Great Curries"