ßßß Cookit - przepis na Pieczona papryka faszerowana pieczarkami, grzankami i boczkiem

Pieczona papryka faszerowana pieczarkami, grzankami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

To taka kryzysowa wersja faszerowanej papryki, nie ma mięsa, nie ma ryżu. Właściwie suchy chleb jest podstawą ich nadzienia, a mimo to są niesamowicie smaczne. Farsz oczywiście można dowolnie urozmaicać :-)
Co do papryki to pierwszy raz piekłem faszerowaną, białą paprykę. Do tej pory używałem raczej tych kolorowych, z grubym miąższem, tą natomiast polubiłem podczas moich ostatnich wyjazdów na Węgry. Tam jest zdecydowanie najpopularniejsza i nie dziwię się, bo ma wiele zalet. Jest nie tylko smaczna, ale również potrawy z nią przygotowuje się znacznie szybciej niż z tradycyjna papryką - krócej się ją smaży, krócej piecze.
Zapraszam również do skosztowania:
Składniki:
7 podłużnych papryk, białych
2 czerstwe kajzerki
200 g obranych pieczarek pokrojonych w kostkę
6 plastrów wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
125 ml ciepłego mleka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
0,5 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić górę i usunąć pestki.
Bułki pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm i usmażyć grzanki na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z boczkiem, również pokrojonym w kostkę. Dodać grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszytko będzie gotowe dodać do grzanek i wszystko wymieszać. W tym czasie natłuścić naczynie żaroodporne, posmarować "puste" papryki lekko oliwą i włożyć do piekarnika na około 10 minut.
Do masy grzankowo-grzybowej dodać mleko, jajko, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Napełnić farszem podpieczone papryki, przykryć "kapelusikami", podlać odrobiną bulionu i piec około 20 minut.
Paprykę można podać z jakimś sosem. Ja zrobiłem sobie na szybko paprykowy, ale mnie osobiście smakuje po prostu z ketchupem :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/09/pieczona-papryka-faszerowana.html