Wykonanie
To taka kryzysowa wersja faszerowanej
papryki, nie ma
mięsa, nie ma
ryżu. Właściwie suchy
chleb jest podstawą ich nadzienia, a mimo to są niesamowicie smaczne. Farsz oczywiście można dowolnie urozmaicać :-)
Co do
papryki to pierwszy raz piekłem faszerowaną, białą
paprykę. Do tej
pory używałem raczej tych kolorowych, z grubym miąższem, tą natomiast polubiłem podczas moich ostatnich wyjazdów na Węgry. Tam jest zdecydowanie najpopularniejsza i nie dziwię się, bo ma wiele zalet. Jest nie tylko smaczna, ale również potrawy z nią przygotowuje się znacznie szybciej niż z tradycyjna
papryką - krócej się ją smaży, krócej piecze.
Zapraszam również do skosztowania:

Składniki:
7 podłużnych
papryk, białych
2 czerstwe
kajzerki200 g obranych
pieczarek pokrojonych w kostkę
6 plastrów
wędzonego boczku1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1
jajko125 ml ciepłego
mlekasól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku
0,5 l
bulionu warzywnegooliwa z oliwek
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Papryki umyć, odkroić górę i usunąć pestki.
Bułki pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm i usmażyć grzanki na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie razem z
boczkiem, również pokrojonym w kostkę. Dodać
grzyby i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszytko będzie gotowe dodać do grzanek i wszystko wymieszać. W tym czasie natłuścić naczynie żaroodporne, posmarować "puste"
papryki lekko
oliwą i włożyć do piekarnika na około 10 minut.
Do masy grzankowo-grzybowej dodać
mleko,
jajko, doprawić
solą,
pieprzem i startą
gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Napełnić farszem podpieczone
papryki, przykryć "kapelusikami", podlać odrobiną
bulionu i piec około 20 minut.
Paprykę można podać z jakimś sosem. Ja zrobiłem sobie na szybko
paprykowy, ale mnie osobiście smakuje po prostu z
ketchupem :-)
Smacznego :-)